Свет

Немачка индустрија оружја цвета усред кризе у Украјини

Медији преносе да је Немачка прошле године постала шести највећи извозник у свету
Немачка индустрија оружја цвета усред кризе у УкрајиниGetty © David Hecker/Getty Images

Немачки произвођачи оружја имају огромне листе поруџбина и убиру растући профит усред глобалног попуњавања залиха оружја које су испражњене због сукоба у Украјини, известио је "Блумберг".

Позивајући се на Стокхолмски међународни институт за истраживање мира, тај медиј наводи да је Немачка прошле године била шеста у свету по извозу оружја, после САД, Француске, Русије, Кине и Италије.

Док се на коначне бројке још чека, медији извештавају да је Берлин одобрио извоз оружја у укупном износу већем од 8,35 милијарди евра у протеклој години, након што је у 2021. године Немачка оборила сопствени рекорд од 9,35 милијарде евра.

Највреднији уговор из 2022. године наводно се односио на продају три подморнице које је произвео "Тисенкруп марин системс", а које је Израел купио за милијарду евра.

Највећи немачки произвођач оружја "Рајнметал" пријавио је рекордну зараду од 6,4 милијарде евра за 2022. годину, што је за 27 одсто више у односу на 2021. годину, а уједно је и оборио сопствени рекорд у вредности примљених поруџбина које износе 26,6 милијарди евра. 

Услед велике потражње, "Рајнметал" тренутно ради на отварању нове фабрике за производњу муниције у вредности већој од 10 милиона евра. 

Произвођач радарских система високих перформанси "Хенсолт" је у фебруару пријавио да је примио поруџбине у рекордној вредности од 5,4 милијарде евра, истакавши да је руска војна операција у Украјини поново поставила потребу за ефикасном војном индустријом у "политички и друштвени центар".

Куда иде немачко оружје — и шта мисле Немци?

Кијев је, како се извештава, прошле године постао највећи прималац немачког оружја, пошто је од те земље купио оружје и машинерију у вредности од 2,24 милијарде евра.

Међутим, немачке испоруке оружја нису ограничене само на Украјину. Холандија је на другом месту са 1,83 милијарде евра, а следе САД, Велика Британија и Мађарска.

Међутим, "Блумберг" истиче да се Немци не слажу са експанзијом индустрије наоружања, наводећи да анкете показују да тек око половина немачких држављана подржава наоружавање Украјине.

image