Свет

Руски министар упозорио на "хаос" на Арктику

"Наши такозвани западни партнери повукли су једностране непријатељске потезе у Арктичком савету. Такви потези дестабилизују Арктик", рекао је руски министар надлежан за развој Арктика
Руски министар упозорио на "хаос" на Арктикуwww.globallookpress.com © Alejandro Pena/Keystone Press Agency

Руски министар надлежан за развој Артика рекао је за РТ да текући прекид кључних напора у том региону ризикује да изазове "хаос" у будућности.

Сарадња у оквиру Арктичког савета суспендована је прошле године након што су западне чланице одлучиле да бојкотују Москву због украјинске кризе.

"Наши такозвани западни партнери повукли су једностране непријатељске потезе у Арктичком савету. Такви потези дестабилизују Арктик", рекао је Алексеј Чекунков.

Арктички савет је међувладино тело задужено за питања која се тичу региона и његовог аутохтоног народа. Саветом је председавала Русија када су тензије у Украјини ескалирале у отворени сукоб у фебруару 2022. године.

Осталих седам чланица је затим одлучило да прекине сваки контакт са Москвом, чиме је практично замрзнута отприлике половина од око 130 заједничких пројеката који су били у току. Током наредне године, Русија се фокусирала на своју арктичку агенду.

Чекунков, који је на челу Министарства за развој Далеког истока и Арктика, сматра да је оваква ситуација неодржива.

"Можемо да урадимо нешто на Арктику само на основу заједничких напора", рекао је он. "Ако половина Арктика живи по правилима Руске Федерације, а друга половина по другачијим прописима, онда ће таква ситуација изазвати хаос", истакао је.

Норвешка не жели да њени министри иду у Русију

Москва ће следећег месеца предати председавање Саветом Ослу. Прошле недеље, норвешка влада је објавила свој програм за руковођење организацијом. План је фокусиран на климатске промене и одрживи развој.

Норвешка је одбила руски позив да присуствује церемонији преноса председништва и уместо тога жели да то обави на даљину.

"Не долази у обзир да високи политички званичници иду на министарски догађај у Русију и ми смо то јасно саопштили Русији", објаснио је за Ројтерс заменик норвешког министра спољних послова Ејвинд Вад Петерсон.

Поред Русије и Норвешке, Арктички савет укључује и Канаду, Данску, Финску, Исланд, Шведску и САД.

"Милитари тајмс" је почетком фебруара известио да је америчка Национална гарда на Арктику спровеле војне вежбе као припрему за сукоб који би могао да настане усред отопљавања региона.

НАТО и Русија су последњих година драстично повећали број војних вежби у овом региону. Кинеска и руска војска спровеле су заједничке војне вежбе у Беринговом мору у септембру прошле године, док је Норвешка подигла степен војне приправности месец дана касније.

image
VV inauguration
banner