Свет

Израелска одмазда: Ракетирали локације у Либану и Гази (ВИДЕО)

Израелци су гађали циљеве у знак освете за ракетне нападе за које се криви исламистичка група Хамас
Израелска одмазда: Ракетирали локације у Либану и Гази (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Израелска војска гађала је рано јутрос локације у Либану и Гази у знак одмазде за ракетне нападе за које криви исламистичку групу Хамас, а након што су тензије након овонедељних полицијских рација на џамију Ал-Акса у Јерусалиму претиле да измакну контроли.

Ројтерс преноси да су гласне експлозије потресле различите области Газе, док је Израел потврдио да су његови авиони погодили мете, укључујући тунеле и локације за производњу оружја Хамаса као и тешки митраљез који се користи за противваздушну ватру.

Војска је саопштила да је такође погодила мете Хамаса у јужном Либану, где су становници у околини избегличког кампа Рашидије у близини града Тира на југу земље пријавили три гласне експлозије.

Два либанска безбедносна извора рекла су да је у нападу погођена мала структура на пољопривредном земљишту у близини области са које су ракете раније лансиране.

Припадник либанске цивилне одбране на лицу места рекао је  Ројтерсу да нема жртава.

Удари су уследили као одговор на ракетне нападе из Либана на северне израелске области, за које су израелски званичници окривили Хамас. Војска је саопштила да су 34 ракете лансиране из Либана, од којих су 25 пресрели системи противваздушне одбране. Био је то највећи такав напад од 2006. године, када је Израел водио рат са тешко наоружаним покретом Хезболах.

"Одговор Израела, вечерас и касније, биће скуп за наше непријатеље", рекао је премијер Бењамин Нетнијахуа после састанка безбедносног кабинета.

Док су израелски авиони гађали Газу, испаљене су салве ракета као одговор, а сирене су се огласиле у израелским градовима у пограничним областима, иако није било извештаја о озбиљним жртвама.

Палестински Хамас осудио је израелски ваздушни напад на Либан.

"Осуђујемо евидентну ционистичку агресију на Либан у близини Тира рано јутрос", наводи се у саопштењу Хамаса, пренео је Ројтерс.

Прекогранични удари су уследили усред ескалације сукоба због рација израелске полиције на комплекс џамије Ал-Акса у Јерусалиму током муслиманског светог месеца Рамазана, који се ове године поклапа са јеврејским празником Пасхе.

Откако је Рамазан почео 22. марта, велики број муслимана је у више наврата покушавао да преноћи у џамији, што је пракса која је обично дозвољена само током последњих 10 дана празника.

image