Свет

Тридесетак ракета лансирано из Либана ка Израелу

Нико није преузео одговорност за ракетни напад, а уследио је након што је Хезболах обећао да ће предузети "мере" због текућих тензија између Израелаца и Палестинаца и недавних сукоба у џамији Ал-Акса
Тридесетак ракета лансирано из Либана ка ИзраелуGetty © Daniel Carde / Stringer

Сирене за ваздушни напад огласиле су се у четвртак поподне широм северног Израела усред извештаја о ракетном нападу из Либана. ПВО систем "Гвоздена купола" пресрео је најмање један пројектил, потврдиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

Израелска спасилачка служба "Маген Давид Адом" саопштила је да је најмање једна особа лакше повређена гелерима, док је једна жена повређена док је трчала ка склоништу. Тренутно нема извештаја о материјалној штети.

Убрзо потом, израелска војска је артиљеријом гранатирала јужни Либан, рекла су Ројтерсу два либанска безбедносна извора. Они су потврдили да су најмање два ракетна напада на Израел потекла из те земље.

Израел наводно координира одговор, наводи се у извештајима, а Бењамин Нетанијаху ће одржати састанак владе како би проценио ситуацију након што је отприлике 25-30 ракета лансирано према западној Галилеји, пренела је Ал Џазира.

Током напада испаљено је укупно 30 ракета, јавила је израелска јавна телевизија Кан. Најмање пет је избегло израелски ПВО.

До сада ниједна група није преузела одговорност за нападе, а либанска војска и Привремене снаге Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) такође нису издале саопштења.

Ракетни напад уследио је након што је Хезболах са седиштем у Либану обећао да ће предузети "мере" због текућих тензија између Израелаца и Палестинаца. Недавно су избили сукоби у џамији Ал-Акса, познатој и као Брдо храма, у Јерусалиму.

Међутим, извор близак Хезболаху рекао је Ал-Арабији да група не стоји иза данашњег напада.

"Немамо никакве везе са ракетном паљбом", навео је извор.

Други извор је рекао да иза инцидента стоје неодређене "палестинске фракције".

Тешко наоружане израелске снаге безбедности ушле су у џамију Ал-Акса у среду сукобивши се са стотинама палестинских младића који су се забарикадирали унутар једног од најсветијих исламских места.

Полиција је против Палестинаца употребила шок бомбе, гумене метке и сузавац. Означили су их као "вандале" и оптужили да су бацали ватромет и друге пројектиле на полицајце. Око 400 Палестинаца је приведено, а десетине су повређене.

image