Свет

Уочи Бајденове посете: Напад у Северној Ирској "вероватан", МИ5 подигао узбуну

Органи реда има "снажне" обавештајне податке да дисиденти планирају да на Васкршњи понедељак нападну полицију
Уочи Бајденове посете: Напад у Северној Ирској "вероватан", МИ5 подигао узбуну© Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

Претња од тероризма у Северној Ирској повећана је са "значајне" на "озбиљну", а тамошња полиција упозорила је на могућност да дисиденти на Васкршњи понедељак, уочи Бајденове посете Белфасту, нападну полицајце у Лондондерију.

Помоћник шефа полиције Боби Синглтон рекао је да су органи реда добили "снажне" обавештајне податке да дисиденти планирају да на тај празник покрену терористичке нападе на полицајце, док је главни полицајац ПСНИ-а Сајмон Бирн рекао да полицијски службеници спремају да се супротставе свим потенцијалним претњама, у оквиру стратегије за коју је рекао да није коришћена годинама.

То, како каже, одражава "изузетне околности" пред Васкршњи викенд.

Заменик ирског премијера Мајкл Мартин осудио је претњу терористичким нападом као "злочин у свом најгорем облику" и рекао да су "веома зли људи ти који о томе размишљају".

Бајденово путовање, које ће укључивати и посет догађајима у Даблину, и окрузима Лаут и Мејо, снажно ће се, како "Гардијан" наводи, фокусирати на 25. годишњицу Споразума на Велики петак, која пада баш на Васкршњи понедељак.

То што је МИ5 ниво претње од тероризма у Северној Ирској подигао на "озбиљан", значи да је напад врло вероватан. Ово пооштравање је уследило након оружаног напада на старијег детектива Џона Колдвела у Ко Тајрону, за који је полиција окривила Нову ИРА-у.

Полиција је за напад окривила Нову ИРА-у.

Васкршњи понедељак је дан када дисидентски републиканци традиционално обележавају годишњицу побуне Васкршњег устанка против британске владавине 1916. године, парадом која ће се одржати у Лондондерију.

"Планирамо најгоре и надамо се најбољем да будемо сасвим искрени, одговараћемо на обавештајне податке како се буду развијали, немамо такве обавештајне податке који би то подржали у овом тренутку", рекао је помоћник шефа полиције ПСНИ Крис Тод.

image