Свет

Мултиполарни свет: Председник Бразила тражи да се НАТО повуче

Кијев би требало да се помири са тим да је Крим изгубљен, неко мора да припомогне да дође до преговора, поручује Лула да Силва
Мултиполарни свет: Председник Бразила тражи да се НАТО повучеwww.globallookpress.com © Celso Pupo

НАТО не треба да се налази у близини руске границе и због тога Украјина мора да одступи од својих ранијих планова о уласку у Североатлантску алијансу, јер "Зеленски не може да добије све што хоће", каже председник Бразила Ињасио Лула да Силва.

Кијев би требало да се помири са тим да је Крим изгубљен, јер, како каже, то питање "вероватно и не треба да се разматра", иако и једна и друга страна - и Русија и Украјина - морају да буду спремне на компромисе током будућих преговора, додаје он. 

Лула да Силва је уједно критиковао САД и Европску унију за то што нису покушали да на самом почетку украјинске кризе потраже начин да дође до мира, већ су одлучили да "спремно уђу у рат".  

"Верујемо да развијене земље, посебно ЕУ и САД, није требало да буду спремне да уђу у рат тако брзо, а да претходно нису дале довољно времена за преговоре. Веома је тешко водити мировне преговоре", рекао је он.

За преговоре је потребна смелост, потребно је да неко са стране припомогне - "убеђен сам да и Украјина и Русија чекају да их неко са стране позове на преговоре", каже да Силва.

У том контексту, председник Бразила као битног играча у целој причи види Кину и понавља да би требало формирати једну групу земаља које нису укључене у конфликт како би се заједничким напорима нашло решење за ситуацију у Украјини. 

"Економски, војни и политички значај Кине, односи Кине и Русије, укључујући и неслагање Кине и Сједињених Држава, стварају изузетан потенцијал за Кину да иступи као преговарач", каже он. 

Бразилски лидер је веома позитивно оценио и посету кинеског председника Си Ђинпинга Москви, посету свог личног помоћника Русији и последњи сусрет Сија и француског председника у Кини и поручио да се нада да ће након своје посете Кини - планираној за 11. април - моћи да каже да је окупљена група земаља која би могла да помогне да се постигне мир. 

"Чини ми се да су сада почели преговори који су требали да се воде пре годину дана".

image
VV inauguration
banner