Свет

Тензије између Израела и Палестине: Убиство троје цивила, аутомобил покосио пешаке

У петак су у преподневним сатима две Израелке убијене на Западној обали, а нешто касније истог дана у Тел Авиву се аутомобил залетео у групу пешака усмртивши једног туристу и повредивши петоро
Тензије између Израела и Палестине: Убиство троје цивила, аутомобил покосио пешаке© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ осудио је данас ескалацију насиља између Израела и Палестине и позвао све стране на суздржаност и мир током предстојећих празника.

Тензије између Израела и Палестине заоштриле су се након што је у нападу аутомобилом у Тел Авиву у петак увече погинуо један италијански туриста, а петоро људи је повређено. Истог дана, само у преподневним сатима, на Западној обали убијене су две Израелке, сестре, на чији је аутомобил отворена ватра, пренео је Ројтерс.

"Израел има право да се брани. У исто време, сваки одговор мора бити пропорционалан. ЕУ позива на тренутни прекид насиља. Мора се учинити све да се спречи ширење конфликта", истакао је Борељ у изјави.

Раст тензија дошао је у празничне дане, будући да се овог месеца празнују муслимански свети месец Рамазан, јеврејска Пасха и хришћански Васкрс.  

Италијански туриста је страдао, а петоро других је повређено када је аутомобил улетео у групу пешака у Тел Авиву, саопштили су израелски и италијански званичници. Извори из израелских безбедносних снага идентификовали су нападача као израелског Арапина из града Кафр Касем.

Полицајац који се налазио у близини стигао је на лице места и пронашао неколико рањених и преврнути аутомобил у близини популарног шеталишта у Тел Авиву. Полицајац је "неутралисао" возача када је покушао да извуче пиштољ, саопштила је полиција.

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани потврдио је на Твитеру да је убијени човек Италијан. Из болнице која је збрињавала повређене, саопштено је да су све жртве напада у Тел Авиву били туристи.

Амерички Стејт департмент оштро је осудио "терористичке нападе… У три ужасна напада у којима је троје људи убијено и најмање осморо повређено, погођени су грађани Израела, Италије и Велике Британије. Таргетирање невиних цивила било које националности је недопустиво", навели су из Стејт департмента.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху наложио је полицији да "мобилише све резервне граничне полицијске јединице, а израелским снагама одбране да мобилишу додатне снаге како би се супротставиле нападима", саопштено је из канцеларије премијера.  

image
VV inauguration
banner