Свет

"Глобал тајмс": Да ли је Макронова посета знак да се ЕУ одваја од утицаја САД при односима са Кином?

Све док се Европа не држи САД и не укључује се у нови хладни рат који је покренуо Вашингтон, везе Кине и Европе ће се вратити на прави пут, оценили су стручњаци за кинески медиј
"Глобал тајмс": Да ли је Макронова посета знак да се ЕУ одваја од утицаја САД при односима са Кином?www.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Састанак кинеског председника Си Ђинпинга са својим француским колегом Емануелом Макроном био је успешан, и могао би бити добар знак за будућност односа Европе и Кине, докле год ЕУ не буде пратила Вашингтонов хладноратовски менталитет према Пекингу, оценили су стручњаци за "Глобал тајмс".

Си је током Макронове посете изјавио да Кина и Француска, будући да су сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација и велике земље са традицијом независности, имају способност и одговорност да превазиђу разлике и препреке, и наставе путем стабилног и обостраног стратешког партнерства.

Кинески председник је такође напоменуо да Кина подржава Европу у постизању стратешке аутономије, истичући да на односе Европе и Кине не би требало да контролише трећа страна, и изразио веру да ће блок заузети независан став у развијању односа са Пекингом.

Си је уједно истакао да украјинска криза није проблем између ЕУ и Кине, да ће Пекинг наставити да игра активну улогу у промовисању одржавања мировних преговора, као и да Кина, заједно са Француском, апелује на светску заједницу да остане рационална и мирна усред кризе у Украјини, и да спречи употребу нуклеарног оружја.

Хоће ли се ЕУ ослободити утицаја САД?

Позив Кине Европи да одржи стратешку независност је знак који Европи треба да укаже да ће отресање утицаја САД и формирање објективног погледа на Кину бити кључ за заједничке напоре да се односи врате на прави пут, оцењују стручњаци за "Глобал тајмс".

Макронова посета ће показати да сарадња надјачава раздвајање, а да ће то прихватити и друге европске земље, додају стручњаци.

Медиј близак владајућој комунистичкој партији истиче да, "упркос спремности неких европских земаља, попут Француске, да разговарају са Кином о Украјини, неке силе у региону су одлучне да изопаче улогу Кине у кризи", подсетивши на изјаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је непосредно пред Макронову посету изјавио да би Кина учинила "историјску грешку" ако би снабдела Русију оружјем.

Столтенбергу је оштро одговорила портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг, напоменувши да је Кина одувек имала објективан и непристрасан став према кризи, те да би "НАТО на своја плећа требало да прими одговорност за украјинску кризу."

Све док се Европа не држи САД, не прекида ланце снабдевања и не укључује се у нови хладни рат који је покренуо Вашингтон, везе Кине и Европе ће се вратити на прави пут, закључио је за "Глобал тајмс" Ванг Јивеј, директор Института за међународне послове на Универзитету Ренмин.

image