Свет

Американци у страху од Пекинга: Кина би за напад на Русију могла да оптужи НАТО

Пекинг би украјински напад "дубоко на руској територији" могао да искористи за оптуживање НАТО-а и интензивирање подршке Русији, пише у документима
Американци у страху од Пекинга: Кина би за напад на Русију могла да оптужи НАТО© Tanjug/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Кина би украјинске нападе "дубоко на руској територији" могла да искористи како би "оптужила НАТО за агресију" и појачала подршку Русији, пише у америчким документима који су процурили у јавност, преноси "Вашингтон пост". 

Уколико Оружане снаге Украјине у нападима на Русију употребе оружје које су испоручиле западне земље, то би Пекингу вероватно сигнализирало да је "Вашингтон директно одговоран за ескалацију сукоба" и да ће снабдевање Москве оружјем сада бити оправдано, наводи се у аналитичком тексту.

Процурили документи откривају да САД прикупљају велику количину информација како о освојим ривалима, тако и савезницима.

Један од докумената разматра "сценарије у којима би Израел пристао да Украјини пошаље наоружање", што представља супротност досадашње политике те државе која је Кијеву слала само хуманитарну помоћ и системе за упозорење од ваздушне опасности.

Документи откривају и да су званичници Јужне Кореје били забринути да ће муниција коју је та земља продала Америци завршити у Украјини, иако је Сеул инсистирао на томе да она може служити само као за допуну америчких залиха.

Саветник за националну безбедност јужнокорејског председника Јун Сук Јеола Ји Мун Хуи рекао је свом шефу да у влади постоји "забринутост да САД неће бити корисник муниције, уколико би им је Јужна Кореја продала, пренео је "Њујорк тајмс".

image