Свет

Парохијани УПЦ формирали ланац и не пуштају отимаче цркве у храм у Хмељничкој области

На самом почетку Страсне седмице присталице ПЦУ покушавају да испровоцирају вернике канонске цркве и не либе се да своју агресију и мржњу покажу пред многобројним камерама новинара
Парохијани УПЦ формирали ланац и не пуштају отимаче цркве у храм у Хмељничкој областиwww.globallookpress.com © SOPA Images

Око 200 парохијана канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) брани Саборну цркву Александра Невског у граду Каменец-Подољски у Хмељничкој области како присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) не би ушле у храм и отеле га, као што се десило са многобројним црквама у тој области, јавља Савез православних новинара (СПН).

"Око 200 парохијана УПЦ стоји на улазу у храм са украјинском заставом, направили су ланац, поју молитве молитве и не пуштају унутра присталице ПЦУ, који захтевају да Саборна црква Александра Невског пређе у власништво неканонске структуре. Било је малих сукоба", пише "Обшественоје".

На самом почетку Страсне седмице присталице ПЦУ покушавају да испровоцирају вернике канонске цркве и не либе се да своју агресију и мржњу покажу пред многобројним камерама новинара.

Како преноси "Редовка" испред цркве се окупља омладина са црвено црним заставама Десног сектора, покрета под чијим окриљем се налази десетак неонацистичких организација и са ЛГБТ заставама и узвикују "Губите се московски попови".

Савез православних новинара објавио је снимак на којем један од присталица ПЦУ покушава да се угура између парохијана УПЦ који бране саборни храм и гура их. Полиција је у приправности, али не интервенише.

Једна парохијанка је тренутно хоспитализована јер су је гурнули приликом напада на цркву, а неки верници тврде да агресори користе гас против њих, јавио је СПН.

Гонитељи цркве су до сада осмислили много начина за отимање храмова канонске УПЦ, ако им не иде "правним путем" онда то раде силом.

Један од "правних" начина је скупљање потписа, око цркве се окупљају представници ПЦУ, који немају никакве везе ни са црквом ни са канонском УПЦ којој цркве припадају, и онда скупљањем потписа организују гласање да храм пређе у власништво ПЦУ.

Ово није једини храм који верни народ голим рукама штити од нападача. 

Кијевски режим у последњих годину дана предано ради на прогону УПЦ из Украјине. Уз подршку тамошњих власти, отпадничка ПЦУ пљачка цркве, а расколници нападају свештенство и вернике. У бројним регионима локалне власти забрањују богослужења јединој канонској Православној цркви у Украјини позивајући се на њену повезаност с Русијом.

image