Свет

Чавушоглу: Путин неће у Анкару пре избора, интензивнo разговара са Ердоганом

Турски министар Чавушоглу каже да је неопходно вратити се за преговарачки сто, и открио је да је прошле недеље био на састанку НАТО-а у Бриселу и оценио да европски партнери Турске "не желе да буду страна у сукобу"
Чавушоглу: Путин неће у Анкару пре избора, интензивнo разговара са Ердоганом© Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Не планира се посета руског председника Владимира Путина Турској, нити турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана Русији пре председничких избора 14. маја, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

"У овом тренутку није планирана ни Ердоганова посета Руској Федерацији, нити Путинова посета Турској, али лидери воде интензивне телефонске разговоре", рекао је Чавушоглу у интервјуу за "А хабер" на питање да ли су посете планиране пре председничких избора у Турској.

Он је навео да "види припреме за велику офанзиву у Украјини" и да је Турска забринута.

"Примећујемо да се обе земље, и Русија и Украјина, спремају за веома велике офанзиве. Обе стране концентришу људство и опрему. Неколико земаља је послало тешко наоружање у Украјину", додао је.

Према његовим речима, Анкара, с једне стране, подржава територијални интегритет Украјине, а са друге, активно ради на посредовању, укључујући и Споразум о житу.

"Рат има негативан утицај на суседне земље. Али упркос томе, ипак смо успели, на пример, да почнемо да спроводимо споразум о житу, радимо и друге ствари у правцу решавања кризе", рекао је Чавушоглу и истакао да је неопходно вратити се за преговарачки сто.

Открио је да је прошле недеље био на састанку НАТО-а у Бриселу и оценио да европски партнери Турске "не желе да буду страна у сукобу".

"Један број западних земаља мора да схвати да овде нема победника, већ је неопходно постићи резултате кроз преговоре", истакао је турски министар.

Председник Турске Тајип Ердоган најавио је раније посету руског председника Владимира Путина тој земљи 27. априла. Он је истакао да се тог дана планира пуњење нуклеарног горива у нуклеарној електрани Акују у Мерсину.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да још није донета коначна одлука у вези са одласком председника Русије Владимира Путина у нуклеарну електрану Акују нити о учешћу председника путем видео линка, али ће Русија бити адекватно представљена и учествоваће на церемонији.

image
VV inauguration
banner