Свет

ФБИ упозорава на опасност од пуњача за мобилне телефоне на јавним местима

Повод се не зна, али америчка државна агенција упозорава грађане да могу постати жртве хаковања, ако свој телефон пуне на јавним местима, попут аеродрома, или хотела
ФБИ упозорава на опасност од пуњача за мобилне телефоне на јавним местимаGetty © Brad Barket / Stringer

Амерички ФБИ упозорио је грађане да избегавају да пуне мобилне телефоне на местима предвиђеним за такве намене на аеродромима, у хотелима и осталим јавним местима, наводећи да употребом ових пуњача ризикују да буду жртве хакерског напада.

Нејасно је шта је био повод за упозорење ФБИ, али је и канцеларија ФБИ у Денверу недавно објавила слично упозорење на друштвеним мрежама.

"Избегавајте да користите пуњаче на аеродромима, у хотелима и шопинг центрима. Недобронамерни људи смислили су како да користе јавне УСБ портове како би убацили злонамерни и софтвер за праћење у уређаје", наводи се у упозорењу ФБИ.

Грађанима се саветује да носе свој пуњач и да телефоне пуне у утичници.

ФБИ није једина савезна агенција која је упозорила на опасност од пуњења телефона на јавном месту, на пуњачима који су доступни свима. Слично упозорење објавила је и Савезна комисија за комуникације (ФЦЦ) такође наводећи да УСБ портови могу да се искористе да се злонамерни софтвер убаци на уређај корисника.

Такав злоћудни софтвер може да приступи осетљивим подацима као што су лозинке, које могу бити коришћене за различите врсте крађе идентитета.  

Упркос упозорењима владе, нејасно је колико су такви напади уобичајени. Када је канцеларија државног тужиоца Лос Анђелеса 2019. објавила упозорење путницима о могућим ризицима употребе пуњача на јавним местима, "Тек Кранч" је затражио да им доставе податке о томе колико је ових напада било.

Из канцеларије тужиоца је саопштено да немају ниједан пријављен напад на уређаје корисника преко јавних пуњача, а такође нису могли да упуте медиј ни на додатне изворе где се прикупљају подаци о оваквим нападима.

image