Свет

Хакован амерички бежични оператер: На мети 37 милиона корисника

Хакери су имали приступ основним информацијама о налогу, укључујући имена клијената, адресе за наплату, датуме рођења и бројеве телефона
Хакован амерички бежични оператер: На мети 37 милиона корисникаwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Амерички бежични оператер Т-Мобајл обавестио је милионе својих клијената да су хакери имали приступ неким подацима из њихових налога у недавном упаду података.

Инцидент је последњи у низу кршења безбедносних протокола који је погодио једног од највећих провајдера мобилних услуга у земљи.

Компанија је саопштила да су нападачи успели да "добију ограничене врсте информација" од 37 милиона клијената коришћењем интерфејса за програмирање апликација. Проблем је решен у року од једног дана.

Хакери су имали приступ основним информацијама о налогу, укључујући имена клијената, адресе за наплату, датуме рођења и бројеве телефона, али не и лозинкама, бројевима кредитних картица или осетљивим финансијским подацима. 

"Разумемо да овакав инцидент утиче на наше купце и жалимо што се то догодило. Иако ми, као и свака друга компанија, нажалост нисмо имуни на ову врсту криминалних активности, планирамо да наставимо са значајним, вишегодишњим улагањима у јачање нашег програма сајбер безбедности", наводи се у саопштењу компаније.

Компанија Т-Мобајл има више од 102 милиона корисника у Аустрији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Пољској, Чешкој, Немачкој итд.

image