Свет

Албанском гангстеру осуђеном за убиство Британци сакрили идентитет да га заштите од супарника

Албанац, који је у својој домовини осуђен због убиства, добио заштиту британских власти
Албанском гангстеру осуђеном за убиство Британци сакрили идентитет да га заштите од супарникаGetty © Dan Kitwood / Staff

Британске власти заштитиле су албанског криминалца који је осуђен за убиство у својој матичној земљи, сакривши му идентитет након што је затражио азил у Великој Британији.

Како преноси "Дејли мејл" он је одслужио казну затвора за убиство и друга "веома тешка кривична дела" пре него што је пуштен и отпутовао је у Британију мигрантским чамцем преко Ламанша.

Након хапшења у Британији, судија је пресудио да његов идентитет треба да буде сакривен од јавности "због његове безбедности" јер је тврдио да му прете супарничке банде.

Конзервативни посланик Дејвид Морис рекао је за "Сан" да је то "нечувена одлука која показује презир према британским грађанима." Његов страначки колега Филип Дејвис рекао је да је откривање идентитета и криминалне историје овог средовечног мушкарца "очигледно у интересу јавности".

Судија Николас Олдриџ наложио је да се ништа не објављује што би могло "директно или индиректно" да идентификује мафијаша, укључујући и његове претходне злочине.

Албанац је у притвору у имиграционом центру, а чека се одлука о томе да ли може да буде депортован.

Портпарол Министарства унутрашњих послова рекао је да је одлука судије "још један шокантан пример зашто морамо да зауставимо чамце" којима мигранти прелазе Ламанш.

Иначе, амо 215 од 45.755 миграната који су прошле године малим чамцем прешли Ламанш је депортовано, показали су нови подаци британског Министарства унутрашњих послова.

Такође је утврђено да су више од 25.000 њих избеглице, упркос тврдњама владе да су већина оних који прелазе Канал малим чамцима економски мигранти. Исто тако, сваки пети мигрант који на овај начин покушава да се докопа Британије је дете.

Прошле године је рекордан број миграната стигао у Довер - 1.104 чамца са просечно 41 особом сваког дана. Само 0,47 одсто од укупног броја миграната депортовано, укључујући седам за које је утврђено да су криминалци, пише "Дејли мејл".

Конзервативна посланица из Довера Натали Елфик рекла је да су стопе депортације толико ниске да више не одвраћају оне који покушавају да допутују чамцима у Велику Британију.

image