Свет

Бајден одговорио на прозивке у Ирској: Не мрзим Велику Британију

Бела кућа је одмах инсистирала да су такве изјаве "једноставно неистина"
Бајден одговорио на прозивке у Ирској: Не мрзим Велику Британију© AP Photo/Patrick Semansky

Амерички председник Џозеф Бајден допутовао је у Северну Ирску где га је дочекао Риши Сунак, поводом 25-годишњице Споразума из Белфаста који је потписан 1998. године на Велики петак, а који је северној Ирској донео широку аутономију. 

Међутим, све то је бачено у сенку после тврдњи Демократске унионистичке партије да је Бајден "анти-Британац" и да мрзи Велику Британију.

Бела кућа је одмах инсистирала да су такве изјаве "једноставно неистините".

Директорка Савета за националну безбедност САД за Европу, нагласила је да је Велика Британија један од најјачих и најближих савезника САД.

"Чињеница је да ће се председник Бајден ангажовати овде по трећи пут у три месеца, а затим поново следећег месеца, па поново у јуну када ће се састати са премијером Велике Британије, показује колико је блиска наша сарадња са УК", рекла је америчка висока званичница.

Семи Вилсон, посланик ДУП-а и шеф странке у Вестминстеру, јутрос је изјавио да  амерички председник показао антибритански став и позвао га да током данашње посете Белфасту не "држи лекције" политичарима Северне Ирске о демократији.

"Не верујем да би Бајден прихватио некакво мешање у послове Америке од стране спољних институција или страних влада и не мислим да би требало да очекује да ми одговоримо другачије". 

Амерички председник дошао је у кратку посету током које ће присуствовати обележавању 25. годишњице мировног споразума којим је окончано 30 година крвопролића у Северној Ирској, преноси Ројтерс.

Бајден планира да проведе само пола дана у Северној Ирској која је један од четири конститутивна ентитета Уједињеног Краљевства, а пуна три дана ће боравити у Републици Ирској.

Амерички председник је иначе пореклом из Ирске на шта је, како се наводи, јако поносан, а овај сусрет ће искористити не само за сусрете са државним званичницима већ и са даљим рођацима.

Бајден, којег је Сунак дочекао на писти међународног аеродрома у ветровитом Белфасту, стиже у деликатном политичком тренутку у којем највећа северноирска пробританска странка наставља да бојкотује децентрализовану владу Северне Ирске чије је успостављање произашло из кључног дела мировног споразума постигнутог 1998. године.

image