Свет

Изгубљени у преводу: Да ли су Британци трансџендер или не разумеју енглески?

Бројке би подразумевале да је око 0,5 одсто становништва транс, као и један од сваких 67 муслимана
Изгубљени у преводу: Да ли су Британци трансџендер или не разумеју енглески?www.globallookpress.com © Sukhomoy_ Sen/Keystone Press Agency

Попис Канцеларије за националну статистику (ОНС) Велике Британије показао је да се 262.000 људи изјаснило као припадници трансродне популације.

Регулатор статистике покушава да открије да ли је необично висок број трансџендера грешка, или је посреди недовољно добар енглески језик испитаника, пише "Телеграф".

Према тренутном стању, испада да се око 0,5 одсто становништва Велса и Енглеске идентификује под различитим полом у односу на своју биолошку датост.

Бројке би подразумевале да је око 0,5 одсто становништва транс, као и један од сваких 67 муслимана.

Професор Универзитета у Оксфорду Мајкл Бигс сматра да бројеви "нису веродостојни" јер подаци показују да се међу трансродне особе највише убрајају управо они који су одговорили да се "муче са енглеским".

"Они којима енглески није матерњи језик имали су пет пута већу вероватноћу да кажу да су транс", образложио је своје запажање професор и додао да статистички подаци показују да су лондонске општине Њухем и Брент, у којима станује значајан број емиграната чији матерњи језик није енглески, предњаче по уделу трансродних особа.

Истраживање је обављено 2021. године и спроводи се сваких 10 година, али је ово први пут да се истражује родни идентитет испитаника.

Питање на које је требало одговорити гласи "Да ли је род са којим се идентификујете исти као ваш пол регистрован при рођењу?". Критичари су указали да аутори анкете очигледно "никада нису размишљали о томе како ће бака из Бангладеша или мађарски водоинсталатер размишљати о њему".

ОНС је потврдио да сарађује са Канцеларијом за статистику и да је "могуће" да је питање о родном идентитету збунило учеснике.

"Намеравамо да објавимо више истраживања на ову тему касније током године", рекао еј портпарол ОНС-а.

image
VV inauguration
banner