Свет

Трамп тужио свог бившег адвоката, тражи 500 милиона долара одштете

Трамп је оптужио Коена да је прекршио правила односа поверљивости између адвоката и клијента
Трамп тужио свог бившег адвоката, тражи 500 милиона долара одштете© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп тужио је свог некадашњег адвоката Мајкла Коена, захтевајући одштету већу од 500 милиона долара.

Коен је сведочио пред великом поротом на Менхетну која је касније подигла оптужницу против Трампа у 34 тачке, теретећи га за фалсификовање пословних података, што је први пут у америчкој историји да је један бивши председник оптужен за кривично дело.

Трамп, који се кандидовао за републиканску председничку номинацију 2024. године, 4. априла се изјаснио да није крив.

У новој тужби, поднетој у америчкој савезној држави Флориди, Трамп је оптужио Коена да је прекршио правила односа адвоката и клијента, тако што је открио информације које су му дате у поверењу, као и да је "ширио неистине."

Коен још није одговорио на упит агенције Ројтерс да прокоментарише тужбу.

Трамп је оптужен да је као пословни, односно правни трошак завео исплату новца којом је, у време када је покренуо своју прву председничку кандидатуру, купљено ћутање тадашње порно звезде Сторми Данијелс о сексуалним односима које је, наводно, имала са Трампом десет година раније.

Коен је изјавио да је организовао исплату 130.000 долара Данијелсовој. У тужби, бивши председник оптужује Коена да је ширио неистине о њему, због чега је Трамповој репутацији нанета "огромна штета".

image