Свет

Оперативна упутства за Бајденову посету пронађена на улици у Северној Ирској

Мушкарац у Северној Ирској на улици пронашао "оперативна упутства" у вези са посетом америчког председника
Оперативна упутства за Бајденову посету пронађена на улици у Северној Ирској© Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

Полиција у Белфасту покренула је истрагу о нарушавању безбедности посете америчког председника Џозефа Бајдена.

Уочи доласка Бајдена у четвородневну посету Северној Ирској - поводом годишњице Споразума на Велики петак - локалне власти покренуле су огромну безбедносну операцију из страха од терористичких напада. Више од 300 полицајаца из Британије послато је у Северну Ирску како би помогли колегама у обезбеђивању америчког председника.

Како је пренео Би-Би-Си, један пролазник пронашао је на улици оперативна упутства са распоредом полиције у Белфасту током посете Бајдена, укључујући информације о затварању путева и контакт податке полицијских службеника.

У упутствима нису били укључени лични детаљи о председнику, његовим званичницима или других званица.

"Свесни смо кршења безбедности. Покренута је истрага и обавестили смо вишег службеника за информациони ризик", наводи се у саопштењу полиције Северне Ирске. "Ми изузетно озбиљно схватамо безбедност посета високих званичника, јавности и наших службеника и особља и предузећемо одговарајуће мере."

Полиција у Северној Ирској је прошле недеље упозорила на опасност од терористичких напада уочи посете америчког председника и британског премијера Ришија Сунака.

У понедељак су демонстранти у северноирском граду Лондондерију бацили неколико молотовљевих коктела на полицијски аутомобил у оквиру непланираних демонстрација поводом обележавања 25. годишњице потписивања Споразума из Белфаста.

Локална полиција је у уторак саопштила да је пронашла бомбе кућне израде на гробљу у Лондондерију.

image
VV inauguration
banner