Свет

Америка нас потцењује: Кијев очајан због цурења података из Пентагона

Коментари кијевских званичника јасно показују да САД и Украјина нису толико синхронизоване како обе земље тврде, пише "Политико"
Америка нас потцењује: Кијев очајан због цурења података из ПентагонаGetty © Photo by Alex Wong/Getty Images

Званичници у Кијеву огорчени су због процурелих америчких обавештајних података који умањују способност Украјине да овог пролећа поврати "своју територију коју је заузела Русија", пише "Политико".

Портал истиче да су украјински званичници посебно бесни због цурења "строго поверљиве" процене из фебруара, која сугерише да би Украјина остварила само "скромне територијалне добити" у својој планираној пролећној контраофанзиви.

Кијев наводи да документ показује да САД поново потцењују украјинске војне способности.

"Исти људи који су рекли да ће Кијев пасти за три дана сада протурају штетне и подједнако смешне информације уочи офанзиве која је критично важна за цео слободни свет", рекао је неименовани извор који је у редовном контакту са високим званичницима у Кијеву.

Неименовани украјински званичник казао је да је украјинска војска доказала да су те процене биле погрешне, као и да информације о будућој контраофанзиви, које су процуреле, како је навео, "нису истините".

"То нам даје основе за сумњу колико озбиљно САД подржавају циљеве Украјине да у потпуности потисне Русију из земље", објаснио је званичник.

Други извор, који је такође у контакту са украјинским званичницима, напоменуо је да је у украјинској влади широко распрострањено осећање да САД не подржавају довољно Украјину у контраофанзиви.

Коментари јасно показују да САД и Украјина нису толико синхронизоване како обе земље тврде, оценио је "Политико".

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба написао је на Твитеру да га је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао у уторак да потврди, како је навео, "гвоздену подршку САД-а и оштро одбацио било какве покушаје да се баци сумња на способност Украјине да победи на бојном пољу".

Украјинска контраофанзива, према процурелим обавештајним подацима, биће усмерена на источну и јужну Украјину, са крајњим циљем да се Русији одсече копнени приступ Криму.

"Међутим, мали број званичника у америчкој администрацији верује да Кијев може да поврати већи део територије који је заузела Русија", оцењује "Политико".

image