Свет

Дан Д у Француској: Уставни савет данас одлучује о пензионој реформи (ВИДЕО)

Синдикати и демонстранти ће наставити да врше притисак на Макрона да не прогласи закон, и покушаће да пронађу други излаз
Дан Д у Француској: Уставни савет данас одлучује о пензионој реформи (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Уставни савет Француске донеће данас дуго очекивану одлуку о законитости предложене пензионе реформе, којом се старосна граница за пензионисање повећава за две године, а која је изазвала масовне протесте широм земље.

Уставни савет, или "савет мудраца" како га називају у Француској, могао би да потврди усклађеност текста закона или да приговори одређеним мерама, односно да одбије текст у целини.

Ако Савет одобри законски предлог којим се старосна граница за пензионисање повећава са 62 на 64 година живота, влада ће имати право да га прогласи у нади да ће то на крају ставити тачку на протесте, преноси Ројтерс.

Испред Уставног савета присутне су јаке полицијске снаге. Иако је полиција донела одлуку о забрани демонстрација на овом месту до сутра ујутру, власти страхују од нереда након одлуке Савета.

За то време председник Француске Емануел Макрон у посети је Нотр Даму, четири године након пожара у катедрали.

Простор испред катедрале евакуисан је пред долазак председника, а друштвеним мрежама раније су кружили позиви за окупљање испред Нотр Дама, у знак протеста против пензионе реформе, јавља БФМТВ.

"Земља мора да настави да иде напред, да ради и да се суочи са изазовима који нас очекују", рекао је Макрон током званичне посете Холандији.

Синдикати и опозиција упозоравају да вишемесечне бурне расправе и протести због закона о пензијама, који је влада прогурала кроз парламент без гласања због недостатка већине, неће брзо нестати, чак и ако закон добије одобрење Савета.

Синдикати и демонстранти ће наставити да врше притисак на Макрона да не прогласи закон, и покушаће да пронађу други излаз, а опозиција се нада да би могао да се организује референдум на коме би се грађани изјаснили о предложеној реформи, али за такав предлог потребно је да прикупи скоро пет милиона потписа, наводи Ројтерс.

"Ово сигурно није последњи дан штрајка. Макрон мора да повуче закон или неће моћи да управља овом земљом", рекла је јуче Софи Бине, нова лидерка синдиката "ЦГТ", упозоравајући на нове штрајкове.

Извор близак Макрону саопштио је да ће влада вероватно брзо озваничити закон, вероватно почетком следеће недеље, ако добије зелено светло Савета, како би покушала да настави даље с предложеним реформама.

Одлука Савета се очекује данас поподне или вечерас, и ако би се могло десити да она поништи предлог закона, што је нешто што се ретко дешавало, француски стручњаци за уставно право и владини извори то сматрају мало вероватним, наводи британска агенција.

Лидерка крајње деснице Марин ле Пен, која се противи реформи пензионог система, изјавила је да није оптимиста по питању одлуке Уставног савета.

"Али шта желите да урадим? Палим аутомобиле? Само ћемо рећи Французима: Гласајте за Национално окупљање", рекла је.

image