Свет

Аларм у Пентагону: Покренута истрага због цурења информација о украјинској контраофанзиви

У овим документима процењени број погинулих руских војника знатно је мањи од броја који су саопштили амерички званичници, пише "Хил"
Аларм у Пентагону: Покренута истрага због цурења информација о украјинској контраофанзиви© Tanjug/D.A. Varela/Miami Herald via AP, File

Америчко Министарство правде истражује цурење поверљивих докумената на више веб-сајтова и друштвених мрежа који потенцијално садрже детаљне информације о помоћи САД и НАТО-а Украјини.

Како јавља "Хил", Министарство одбране такође прегледа документе, посебно након што су их руски извори поделили на интернету. Према објављеним документима, који датирају из марта или раније ове године, нема информација о већим плановима за очекивану украјинску контраофанзиву овог пролећа, али се чини да се у њима говори о украјинској обуци, трошковима муниције и процењеним жртвама са обе стране рата.

"Министарство одбране активно разматра ово питање и упутило је званичан позив Министарству правде за истрагу", рекла је Сабрина Синг, заменица портпарола Пентагона.

Портпарол Министарства правде рекао је за више медија да је одељење било у контакту са Пентагоном у вези са ситуацијом и да је започело истрагу, али су одбили да коментаришу даље.

Документи личе на ажурирања која Заједнички штаб америчке војске креира свакодневно.

Неколико података у документима покренуло је питање њихове аутентичности и да ли су изманипулисани у сврху кампање дезинформација.

Како пише "Хил", процењени број погинулих руских војника знатно је мањи од броја који су саопштили амерички званичници.

Украјински председник Владимир Зеленски је у саопштењу навео да је у петак имао састанак са својим сарадницима, те да су разговарали о начинима да се спречи цурење информација о одбрамбеним плановима Украјине.

Један амерички званичник рекао је Асошијетед прес под условом анонимности да верују да је обавештајна вредност докумената минимална под условом да су аутентични.

image