Свет

Турска ипак купује ловце Ф-16? Калин најавио убрзање договора Анкаре и Вашингтона

САД су претходно Турској послале званично обавештење о искључењу из програма набавке најновијих ловаца Ф-35 због тога што је Анкара купила руске ПВО системе С-400
Турска ипак купује ловце Ф-16? Калин најавио убрзање договора Анкаре и Вашингтона© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Званични представник турског председника Ибрахим Калин најавио је убрзавање договора Анкаре и Вашингтона за куповину ловаца Ф-16 након што је Финска постала чланица НАТО-а.

Члан турског Савета за безбедност и спољну политику Чагри Ерхан рекао је за РИА Новости да би Анкара могла да одбије куповину Ф-16 и размотри друге опције, укључујући руске ловце.

САД су претходно Турској послале званично обавештење о искључењу из програма набавке најновијих ловаца Ф-35 због тога што је Анкара купила руске ПВО системе С-400.

САД су отказале заједнички меморандум о испоруци Ф-35 са Турском, а потписале су споразум са седам преосталих партнера у том пројекту - Великом Британијом, Италијом, Холандијом, Аустралијом, Данском, Канадом и Норвешком.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је накнадно објавио предлог САД за куповину других ловаца, али не пете, већ четврте генерације – Ф-16.

То питање треба да буде договорено у америчком Конгресу, а Стејт департмент лобира за то питање, убеђујући конгресмене да договор "служи интересима Вашингтона", пренеле су РИА Новости.

Америчка администрација сматра да Турска треба да добије унапређену верзију америчких ловаца Ф-16, јер је то важно за одбрамбену способност НАТО-а у целини, рекао је раније државни секретар САД Ентони Блинкен.

Блинкен је, у интервјуу турском каналу НТВ, рекао да САД не могу да продају ловце Ф-16 Турској без одобрења Конгреса.

image
VV inauguration
banner