Свет

"Блумберг": Саудијска Арабија окренула леђа САД, а приклонила Русији и Кини

ОПЕК+ има потенцијал да изазове све врсте проблема за потрошаче, економију САД и кандидатуру за реизбор председника Џоа Бајдена
"Блумберг": Саудијска Арабија окренула леђа САД, а приклонила Русији и Киниwww.globallookpress.com © Wang Dongzhen/XinHua

У свету променљивих геополитичких савеза, Саудијска Арабија, како оцењује "Блумберг", излази из орбите Вашингтона постављајући нове нивое производње нафте у координацији са Русијом, а Кини се обраћајући да посредује у споразуму о ублажавању тензија са регионалним ривалом Ираном.

Све то, како овај медиј тврди, показује да је западни утицај на ОПЕК+ на најнижој тачки у последњих неколико деценија, као и да тај картел произвођача нафте има потенцијал да изазове све врсте проблема за потрошаче, економију САД и кандидатуру за реизбор председника Џоа Бајдена. 

Одлука о смањењу производње нафте, коју су почетком априла донеле земље ОПЕК, укључујући Москву и Ријад, била је, "Блумберг" подсећа, друга од прошлог лета, када је Бајден посетио Саудијску Арабију како би је убедио да повећа производњу.

Стејт департмент је, одговарајући на питање о страховима Вашингтона од другог смањења производње нафте у земљама ОПЕК након Бајденове посете Саудијској Арабији, рекао агенцији да је Бела кућа фокусирана на обуздавање домаћих цена енергената и осигурање енергетске безбедности САД.

Вашингтон сматра смањење производње "неразумним" с обзиром на континуирану нестабилност тржишта, али ће сачекати да види шта ће ОПЕК на крају предузети, наводи агенција.

image
VV inauguration
banner