Свет

Дописник РТ из Судана без хране и воде: Синдикат моли власт да евакуише новинаре из Картума

У сукобима у Судану је до сада, према информацијама Суданског медицинског комитета 56 људи погинуло, а најмање 595 је повређено
Дописник РТ из Судана без хране и воде: Синдикат моли власт да евакуише новинаре из Картума© Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

Судански синдикат новинара позива власти да евакуишу новинаре страних агенција, укључујући и нашег колегу који ради за арапску редакцију РТ, а који не може да напусти канцеларије у центру Картума.

У саопштењу се наводи да новинари не могу да напусте канцеларије које се налазе у згради иза болнице у Картуму. Област је под ватром због тешких борби између Снага за брзо реаговање и војске које трају од јуче.

Судански новинарски синдикат позвао је власти да евакуишу новинаре у безбедну зону.

Наш дописник Мухамед Абу Омараин, који прати дешавања у Судану од 2014. године, налази се у канцеларији са својим тимом. Од јуче нема приступ ни храни, ни води.

"У сталном смо контакту са дописником. Наша екипа од јуче не може да напусти зграду, јер има насилних сукоба између суданске војске, коју предводи генерал пуковник Абдел Фатах ал-Бурхан, с једне стране, и Снага за брзо реаговање, паравојне формације лојалне бившем ал-Бурхановом савезнику Мухамеду Хамдану Даглоу, с друге стране", наводи се у саопштењу.

У сукобима је до сада је, према информацијама Суданског медицинског комитета 56 људи погинуло, а најмање 595 је повређено.

Светски програм за храну Уједињених нација саопштио је данас да су привремено обустављене све операције у Судану након што је троје запослених у том телу погинуло у сукобима.

''Док разматрамо развој безбедносне ситуације, приморани смо да привремено зауставимо све операције у Судану. ВФП је посвећен пружању помоћи Суданском народу који се суочава са страшном несигурношћу што се тиче хране, али не можемо да обављамо свој посао ако безбедност и сигурност наших тимова и партнера нису загарантовани'', саопштила је извршна директорка Синди Мекејн.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner