Свет

Десетине мртвих цивила у обрачунима војске и паравојних снага у Судану, болнице преплављене (ВИДЕО)

Од јутрос се чује тешка артиљерија широм престонице Картума, и у градовима Омдурман и Бахри, као и у луци Порт Судан
Десетине мртвих цивила у обрачунима војске и паравојних снага у Судану, болнице преплављене (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Mohamed Khidir/XinHua

У сукобима широм Судана погинуло је 56 цивила, а рањено 595 људи, саопштиле су здравствене власти те земље, дан након што је дошло до сукоба између суданске војске и паравојних снага.

Суданска војска је, у покушају да поврати контролу над земљом након сукоба у којима су погинуле десетине бораца и најмање 56 цивила, извела ваздушне ударе на базу паравојних снага у близини престонице Картума, преноси Ројтерс.

У жестоким сукобима војска је касно синоћ погодила базу владиних паравојних Снага за за брзо реаговање (РСФ) у граду Омдурман, у близини Картума.

Војска и РСФ, која према проценама аналитичара броји 100.000 људи, боре се за превласт у тренутку док политичке фракције преговарају о формирању прелазне владе после пуча из 2021. године.

Од јутрос се чује тешка артиљерија широм престонице Картума, и у градовима Омдурман и Бахри, као и у луци Порт Судан. Број погинулих припадника војних снага за сада није познат.

Суданска војска је објавила да је преузела контролу над стратешким локацијама које припадају Снагама за брзо реаговање (специјалне снаге) у Порт Судану, Касали, Кадарефу, Демазину и Костију.

Медији преносе да специјалне снаге и даље контролишу војну базу у граду Меров, коју је војска опколила, да становници града напуштају своје домове и да је војска извела ваздушне ударе на положаје специјалних снага у граду Омдурман.

Објављено је и да су Снаге за брзо реаговање обориле авион војске, као и да је војска саопштила да ће им бити потребно неколико дана да у потпуности поразе снаге за брзо реаговање.

Болнице преплављене, број повређених расте

Портпарол суданског Црвеног полумесеца рекао је да су болнице у неколико суданских области у којима се одвијају сукоби преплављене и да се медицинско особље бори да одговоре на ситуацију јер број рањених и даље расте.

"Покушавамо да евакуишемо рањенике у другим објектима јер су болнице у жариштима борби преплављене", рекао је он за Ал Џазиру.

image
VV inauguration
banner