Свет

Хаос у Судану: Најмање шесторо убијених цивила, војска одбија преговоре са побуњеницима (ВИДЕО)

Суданска војска тврди да наставља да контролише председничку палату и друге стратешке објекте, и наводи да су изјаве Снага за брзо реаговање о томе да су преузеле контролу над стратешким државним објектима - лажне
Хаос у Судану: Најмање шесторо убијених цивила, војска одбија преговоре са побуњеницима (ВИДЕО)© RT

Најмање шест цивила је убијено у оружаним сукобима суданске паравојне Снаге за брзо реаговање (СБР) и званичне суданске војске у Омдурману, граду југозападно од престонице.

"Потврђујемо смрт шест цивила убијених у пуцњави између војске и ЦБР снага у неколико делова Омдурмана", саопштено је из мртвачнице Омдурмана.

Главнокомандујући суданске војске Абдул Фатах Бурхан издао је указ о распуштању Снага за брзо реаговање, саопштила је Служба за заједничку безбедност Судана.

Медији такође преносе и да је регуларна војска Судана саопштила да неће бити никаквих преговора са Снагама за брзо реаговање све док се не обустави безакоње.

"Никаквог дијалога и договора са снагама за брзо реаговање неће бити све док не обуставе да спроводе безакоње", преноси "Ал Арабија".

Раније, суданске паравојне Снаге за брзо реаговање (СБР) саопштиле су да су у суботу преузеле контролу над председничком палатом, резиденцијом начелника војске и међународним аеродромом у Картуму у очигледном покушају, државног удара док су избили сукоби са војском, преноси Ројтерс.

СБР Судана су саопштиле да су јединице регуларне војске те земље напале њихову базу у Картуму "свим врстама наоружања". 

Са друге стране, Суданска војска тврди да наставља да контролише председничку палату и друге стратешке објекте, и наводи да су изјаве Снага за брзо реаговање о томе да су преузеле контролу над стратешким државним објектима - лажне, преносе РИА Новости.

"Наша војска се опире покушајима Снага за брзо реаговање да преузму контролу над стратешким објектима, укључујући Председничку резиденцију, Генералну команду и седиште Сувереног савета", саопштила је војска.

Команда Снага за брзо реаговање обратила се народу позвавши на уједињењеу кључном тренутку за земљу, преноси "Ал Џазира".

У саопштењу се наводи да су Снаге за брзо реаговање у контакту са међународним посредницима за решавање ситуације у Судану, као и са утицајним локалним политичарима.

Покушали да преузму аеродром

Припадници СБР покушали су да заузму и аеродром у Картуму, када су запаљена два авиона. Један је припадао саудијској, а други украјинској компанији, пренели су руски медији.

Репортер РТ редакције јавља да је се на улицама води прави рат, пуцњи се непрестано чују.

Путнички авион компаније "Сауди арабијан ерлајнс" нашао се под паљбом током данашњих сукоба у Картуму, саопштила је компанија из Ријада. Компанија је рекла да је склонила путнике, посаду и кабинско особље у амбасаду у Картуму, пренео је Ројтерс. Ривалски авиопревозник "Саудија" навела је да је обуставила летове из Судана до даљег.

Москва позива на примирје

Руска амбасада изразила је забринутост због ескалације насиља у Судану. Дипломатско представништво позива стране на брзо примирје и преговоре.

Сличне поруке послале су и земље у региону попут Египта и Уједињених Арапских Емирата, као и Сједињене Америчке Државе и Уједињене нације.

У саопштењу шефа европске дипломатије Жозепа Бореља пише да ЕУ оштро осуђује ерупцију насиља и позива све стране да покажу лидерство и ангажују се у моменталном прекиду непријатељстава.

"У овом критичном тренутку, приоритет треба дати утишавању оружја, деескалацији ситуације и решавању разлика кроз дијалог. ЕУ ће наставити да блиско сарађује са регионалним и међународним партнерима како би промовисала пут ка политичком споразуму који би донео мир, стабилност и економски развој. Суданци не заслужују ништа мање", наводи се у саопштењу Бореља.

Телевизија Ал Арабија је пренела да и суданска војска такође распоређује јединице у граду Мерое због безбедности.

Портал "Ас-Судани" објавио је да је због сукоба међународни аеродром у Картуму затворен за све долазне летове. Портпарол комитета лекара Судана саопштио је да су десетине људи повређених услед сукоба пребачени у градске центре хитне помоћи.

Портпарол суданске војске саопштио је да су Снаге за брзо реаговање напале војне одреде у неколико региона Картума, што је приморало војску да одговори на нападе. Према његовим речима, специјалне снаге "покушале су да заузму штаб генералне команде суданске војске". "Ал-Џазира" пренела је и да су Снаге за брзо реаговање преузеле контролу над аеродромом у Картуму и у граду Мерова на северу земље.

Суданска војска је издала саопштење наводећи да је распоређивање Снага за брзо реаговање у престоници Картуму и низу градова "незаконито и да се одвија без координације са оружаним снагама" земље. 

Суданске оружане снаге дале су Снагама за брзо реаговање одређено време да напусте град. Ипак, Снаге за брзо реаговање су изјавиле да је њихово присуство у граду "део њиховог задужења".

Водећи судански опозициони покрет је претходно најавио ново одлагање потписивања коначног политичког споразума који предвиђа успостављање прелазне цивилне власти у Судану.

Разлог одлагања је непостојање консензуса између војних страна, односно војске и Снага за брзо реаговање.

image