Свет

Британским подводним дроновима нападају хидроелектрану код Херсона? Наређена хитна евакуација

Крим би могао остати без воде, први трајекти већ на путу ка угроженим територијама
Британским подводним дроновима нападају хидроелектрану код Херсона? Наређена хитна евакуација© Tanjug/AP Photo

Оружане снаге Украјине извеле су у четвртак пет ракетних напада на Каховсу хидроелектрану, која се налази на северу Крима, наводи начелник Новокаховског административног округа Владимир Леонтијев.

Становнике Херсонске области посебно брине могућност да Крим у потпуности остане без воде, а украјинске снаге би ову диверзију могле да изведу уз помоћ беспилотних подводних дронова из Велике Британије. Због тога, планирана је евакуaција око 60 хиљада становникa те области.

"Данас је било пет ракетних напада чији је главни циљ била Каховкса хидроелектрана", рекао је Леонтијев.

Он је изјавио да је Каховска хидроелектрана била нападнута свим типовима пројектила из састава Оружаних снага Украјине. То су "Точка-У", и ХИМАРС, као и Харм, високопрецизне ракете, навео је начелник округа.

"Ако брана Каховске хидроелектране пукне, могућност снабдевања Крима водом ће престати. У случају да хидроелектрана буде покварена, онда ће још много година Северно-кримски канал остати без воде, а са њим и читав Крим", рекао је он.

Леонтијев је напоменуо да се "данас на Крим из Дњепра дневно снабдева више од 1,7 милиона кубних метара воде, што је око 51 милион кубних метара воде месечно".

Према његовим речима, уништење Каховске хидроелектране биће велика катастрофа изазвана људским фактором која ће погодити све житеље низводно од Дњепра.

Хитна евакуација 60 хиљада људи

Заменик гувернера Херсонске области Кирил Стремоусов је 14. октобра саопштио планове кијевских власти да пробију брану Каховка како би поплавили део овог региона.

Будући да се очекују велике поплаве, власти у Херсонској области чине све да помогну становницима да напусте ова места.

Планирано је да се евакуише око 60 хиљада људи. У среду су из речне луке Херсон кренули први трајекти ка угроженим насељима Голаја Пристан и Аљошки.

Украјина планира саботажу у пролазу Каховске хидроелектране помоћу подводних дронова, наводи се на Телеграм каналу Херсон вестиник.

Како открива Херсон вестник, Украјински војници из Одвојеног центра за посебне намене Морнаричких снага завршили су тромесечну обуку контроле беспилотних подводних дронова и саботаже у Великој Британији.

Из ранијих изјава високих званичника британског Министарства одбране, познато је да ће Украјина добити шест подводних дронова камиказа.

С обзиром на високу цену ракета ХИМАРС и њихов ограничен број, оружане снаге Украјине планирају да користе британске беспилотне летелице на Каховској хидроелектрани.

Извршена саботажа ће довести до плављења приобалних насеља под контролом Русије на ушћу Дњепра, створити хуманитарну кризу и пореметити логистику, али неће у потпуности уништити инфраструктуру хидроелектране, наводи Херсон вестник.

image
VV inauguration
banner