Свет

Немачки медији: Студенти су нам на ивици сиромаштва

Ситуација би могла да постане још гора због инфлације и енергетске кризе, упозоравају стручњаци
Немачки медији: Студенти су нам на ивици сиромаштва© Unsplash

Сваки трећи студент у Немачкој живи на ивици сиромаштва, пише "Дојче веле" и наводи да им државне субвенције нису довољне да покрију трошкове хране, енергије и струје. 

Ситуација би могла да постане још гора због инфлације и енергетске кризе, каже Андреас Ауст из Удружења за једнакост и благостање. 

"Родитељима ће бити много теже да помажу својој деци, а државни грантови за студенте су прениски. Врло мали број студената заправо и прима ове погодности".

Од скоро три милиона студената, у ствари, само један од девет добија државну помоћ, додаје "Дојче веле". 

По дефиницији, таква подршка требало би да омогући свакоме, без обзира на социоекономску ситуацију, да настави образовање.

Од октобра ове године, немачка влада је повећала максималну помоћ студентима и она сада износи 934 евра, под условом да студент не живи са својим родитељима.

Међутим, висока стопа инфлације "једноставно прогута" ово повећање, наводи Ауст.

"Максимални студентски додатак је и даље испод прага сиромаштва у Немачкој", каже Раел Шуслер из Слободног удружења студената, с обзиром на то да се у Немачкој сматра да је особа у опасности од сиромаштва уколико живи са мање од 1.250 евра месечно.

Због све већих трошкова живота, постало је уобичајено да студенти раде и по два хонорарна посла како би могли да финансирају студије.

"У ствари, радите само да бисте могли да учите. Због посла, међутим, више не можете ни да учите", наводе из Слободног удружења студената које представља једну трећину свих студената у Немачкој. 

Иако не постоји званична статистика о томе колико је студената напустило студије у последње две године, Шуслер наводи да је то учинио велики број њих.

"Студенти одлучују да напусте студије и због раста цена. Више не траже само послове са скраћеним радним временом, већ раде и 40 сати недељно од самог почетка", истиче Шуслер.

Најављену једнократну помоћ од 200 евра за енергију, стручњаци виде као "симболичан гест" и додају да је још увек нејасно на који начин ће новац стићи до студената, пише "Дојче веле".

Очекује се да ће пораст цена хране и енергије, такође, утицати и на могућност образовања у Немачкој.

"Они којима недостаје новац размислиће двапут или чак три пута пре него што пошаљу своју децу да студирају", упозорава Ауст, а подаци Федералног завода за статистику показују да наставља да опада број оних који уписују факултет.

Након корона кризе, студенти би поново могли да буду приморани да уче од куће, али овог пута због тога што одређени број факултета разматра опцију да затвори своја врата услед повећаних цена енергије, закључује немачки медији.

image