Свет

Француски Уставни савет одобрио повећање границе за одлазак у старосну пензију

Савет је саопштио да су законске радње владе у складу са уставом , при чему су укинуте само минорне мере које су имале за циљ да подстакну запошљавање старијих радника на основу тога што им није место у овом закону
Француски Уставни савет одобрио повећање границе за одлазак у старосну пензију© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Пензиона реформа коју је предложио француски председник Емануел Макрон, а којом је предвиђено повећање границе за одлазак у старосну пензију са 62 на 64 године, прошла је тежак уставни тест, јавио је Ројтерс позивајући се на извештај телевизије БФМ.

Како се наводи, Уставни савет земље дао је зелено светло за повећање старосне границе за одлазак у пензију. 

Савет је саопштио да су законске радње владе у складу са уставом и одобрио је подизање законске старосне границе за одлазак у пензију, при чему су укинуте само минорне мере које су имале за циљ да подстакну запошљавање старијих радника на основу тога што им није место у овом закону.

Макрон и његова влада надају се да ће такав исход обесхрабрити даље протесте на улицама које предводе синдикати, а који су понекад постајали и насилни.

"Земља мора да настави да иде напред, да ради и да се суочи са изазовима који нас чекају", рекао је Макрон раније ове недеље.

Међутим, поједини синдикати и део опозиције упозорили су да неће одустати од својих захтева и позвали су Макрона да одустане од реформи.

Ројтерс извештава да се грађани окупљају испред Градске скупштине Париза и поручују да неће одустати од протеста.

Лидерка Народног покрета Марин ле Пен реагујући на одлуку савета, написала је да ако је одлуком Уставног савета затворен институционални след, политичка судбина пензионе реформе није запечаћена.

"Народ увек има последњу реч, на њему је да припреми алтернативу која ће поништити ову бескорисну и неправедну реформу", поручила је Ле Пен на свом Твитер налогу.

Француска влада најавила је да би закон требало да ступи на снагу од 1. септембра, а према извештају "РИА Новости", Макрон би нови закон могао да потпише у наредна два дана.

image