Свет

"Политико": Украјини прети нови Мајдан, Зеленски аутократски лидер

Кретање у послератним бурним водама биће тешко за сваког лидера, а према речима бившег украјинског министра, посебно ће бити тешко председнику Украјине Владимиру Зеленском
"Политико": Украјини прети нови Мајдан, Зеленски аутократски лидерwww.globallookpress.com © Yevhen Liubimovukrinform

Мајдан би могао опет да се одигра, сматра бивши украјински министар, објавио је "Политико" не откривајући идентитет овог званичника.

"Овај рат је донео велику наду и људи ће бити веома нестрпљиви за промене", рекао је званичник. "Они ће желети новац и правду, као и завршетак реформе коју су тражили још 2014, а сада ће је желети брзо."

Кретање у послератним бурним водама биће тешко за сваког лидера, а према речима бившег украјинског министра, то ће посебно бити тешко за председника Украјине Владимира Зеленског, који је постао део проблема, тачније лидер са аутократским тенденцијама.

То може да звучи изненађујуће, гледајући споља. "Протеклих годину дана Зеленски је хваљен као оличење украјинског отпора, па чак и као икона демократије. Још му јавност аплаудира што је одбио америчку понуду за одлазак из Кијева када су руски тенкови били на 60 километара од престонице, а његова инспиративна ратна реторика и заносно говорништво били су важни у убеђивању Сједињених Држава и Европе да подрже Украјину", наводи "Политико".

Комуникацијске вештине и дух Зеленског, како додају, добијају похвале и код куће, у Украјини. Анкете показују да га 84 одсто становништва подржава, али су аналитичари сагласни да је то подршка иза украјинске заставе, а када претња нестане, његова подршка пасти. Исто се догодило убрзо након што је овај популистички комичар постао председник након избора 2019. када је обећао да ће бранити интересе народа од богатих и владајуће класе уопште.

Зеленски није успевао да понови своју улогу из телевизијске серије "Слуга народа" у стварном животу, а његова подршка је у једном тренутку пала на само 11 одсто, након што је сменио реформски оријентисаног премијера, саставивши владу од својих пријатеља и бивших пословних партнера, а нигде није показао свој обећани антикорупцијски нагон.

"Уместо тога, украјински председник је оптужен да постаје све аутократскији и да крши законе издавањем председничких декрета, да санкционише политичке непријатеље, а све у име борбе против руске агресије. Неки критичари сматрају и да је његов циљ да поремети политичке противнике", наводи овај медиј.

Док траје рат, Зеленски профитира у својим офшор компанијама

Четири месеца пре руске Специјалне војне операције, Зеленски и два његова блиска сарадника били су умешани у офшор финансијске активности. На основу Пандора папира откривено је да је украјински лидер основао офшор компаније пре него што је постао председник, али је наставио да профитира након што је преузео председничку функцију.

Зеленски је, наравно, негирао било какво прање новца или незаконитост са средствима.

Опозициони политичари и лидери цивилног друштва рекли су за "Политико" да ће Зеленски бити под нападом због начина на који су он и његов тим старих пријатеља и некадашњих пословних партнера владали током рата — на начин који није био сличан ономе како су то радили раније, покушавајући да успоставе "демократију" са једном доминантном странком.

"Наравно, морамо да подржимо владу и морамо да останемо јединствени", рекао је Никола Књажицки, опозициони посланик из западног града Лавова. "Али бринем за будућност демократије у мојој земљи. Чак и у рату мора постојати политичка опозиција, демократски процес се мора наставити, мора постојати парламентарни надзор."

Као и други, Књажицки је приметио да Зеленски користи предност председничких ратних овлашћења и ванредног стања да би преузео више моћи, контролисао медије, занемарио рад парламента и законодавни надзор над начином исплаћивања владиних средстава, а чето та средства добијају пословни сарадници украјинског председника или компаније везане за чланове његове владајуће партије.

Неки се, такође, плаше да глобално додворавање које Зеленски сада добија храни његову мегаломанију. "Он мисли да је политичар број један на свету и да је Џо Бајден далеко, далеко испод њега, а чак ниже су лидери попут Макрона и Шолца", рекао је бивши украјински министар, додајући да то није здраво и наговештава лошу будућност.

Он је поменуо да изгледа као да украјински лидер не жели да дели сцену, слично као глумац који жели све најбоље реплике, док је бивши помоћник Зеленског рекао да његова канцеларија увек претражује податке анкета како би проверила да нико други не баца сенку на Зеленског.

Према критичарима, ова одлучност да не смањи своју моћ донекле објашњава зашто Зеленски одбацује позиве за формирање коалиционе владе, или владе свих талената у Украјини, у тренутку када је то потребно земљи.

"Нисмо видели довољно значајне напоре да се позабавимо корупцијом, можда уз један важан изузетак", рекао је бивши високи амерички дипломата који има значајно искуство у Украјини, преноси "Политико".

"Мислим да они заиста покушавају да спрече преусмеравање било које огромне западне помоћи коју добијају. Верујем да разумеју ризике, ако би дошло до великог скандала", тврди амерички званичник чије име "Политико" не наводи.

Али бивши дипломата је рекао да је оно што га је погодило на недавним састанцима са опозиционим политичарима и лидерима цивилног друштва у Кијеву то како, с једне стране, они заиста "цене снагу Зеленског као ратног вође", али су дубоко забринути због корупције и његовог ауторитарног стила.

"Према њиховом мишљењу доћи ће до обрачуна чим се рат заврши", рекао је он. "И мислим да ће то вероватно бити истина."

image
VV inauguration
banner