Свет

Кенеди Млађи: Потезима у Ираку и Украјини Америка је од себе направила предмет спрдње

Неоконзервативни покрет донео је земљи потпуно расуло, тврди овај адвокат из чувене америчке породице
Кенеди Млађи: Потезима у Ираку и Украјини Америка је од себе направила предмет спрдњеGetty © Sean Gallup

Контрола неоконзервативног покрета (неокона) над САД довела је до колапса америчке глобалне хегемоније и уништавања моралног ауторитета нације, а "рат у Украјини је коначни слом краткотрајног америчког века неокона", сматра Роберт Кенеди Млађи.

"Колапс утицаја САД на Саудијску Арабију и нови савези те Краљевине са Кином и Ираном болни су симболи страшног неуспеха неоконзервативне стратегије одржавања глобалне хегемоније САД агресивним пројекцијама војне моћи", навео је Кенеди на Твитеру уз чланак Ројтерса о смањењу производње ОПЕК+ нафте упркос томе што то не одговара Бајденовом режиму.

Кина је, тврди он, истиснула "Америчко царство", спретно пројектујући економску моћ.

"Током протекле деценије, наша земља је потрошила билионе бомбардујући путеве, луке, мостове и аеродроме. Кина је исто толико потрошила градећи широм света у развоју", поручио је Кенеди.

"Пројекти неокона у Ираку и Украјини, како је он навео, коштали су 8,1 билиона долара. Осиромашили су средњу класу, од америчке војне моћи и моралног ауторитета направили предмет спрдње, Кину и Русију гурнули у непобедиви савез, уништили долар као глобалну валуту, коштали милионе живота и ништа нису урадили да унапреде демократију или стекну пријатељства или утицај", закључио је Кенеди.

image