Свет

Пољска се предомислила: Ипак дозвољава транзит украјинског жита

Пољска, која је најпре забранила а потом одобрила увоз украјинског жита, предлаже нове санкције Русији
Пољска се предомислила: Ипак дозвољава транзит украјинског житаGetty © Omar Marques / Stringer

Пољска је овог месеца предложила нови сет санкција Русији због сукоба у Украјини, пише Ројтерс и наводи да Варшава предлаже забрану увоза нафте и дијаманата.

Писмени предлог, за који је дипломатски извор рекао да је достављен Европској комисији ЕУ, само је почетак онога што ће сигурно бити дуги и сложени преговори између 27 земаља блока, наводи агенција.

Одлука о новој рунди санкција мора да буде једногласна. ЕУ је већ увела 10 пакета казнених мера против Русије. Када ће се расправљати о пољском предлогу за сада се не зна.

У међувремену, Пољска - која се представља као ватрени присталица Кијева - из страха да ће наљутити пољопривреднике уочи избора ове године, ове недеље је задала ударац Украјини забраном њеног увоза житарица.

Мађарска и Словачка придружиле су се забрани, о чему ће у среду разговарати изасланици свих 27 чланица ЕУ у центру блока у Бриселу.

Ројтерс сада преноси да је Варшава постигла споразум о поновном покретању транзита украјинског жита преко своје територије од петка. Пољски министар пољопривреде Роберт Телус додао је да ће транзит бити надгледан и запечаћен.

Пољски министар развоја Валдемар Буда додао је да ће забрана увоза украјинских прехрамбених производа у Пољску остати на снази.

Пољопривредници кажу да је јефтин увоз из Украјине снизио цене и смањио њихову продају. Постоје притужбе и на квалитет украјинског жита.

У Пољској је ово питање створило проблем у изборној години за владајућу националистичку партију Право и правда (ПиС) која се у великој мери ослања на рурална подручја.

Украјина је рекла да је њен приоритет поновно отварање транзита кроз Пољску.

"Успели смо да створимо такве механизме који ће обезбедити да у Пољској не остане ниједна тона жита", рекао је Телус новинарима после дводневних разговора у Варшави.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, раније је рекла да ће се 11. пакет фокусирати на борбу против заобилажења постојећих ограничења, посебно за резервне делове и опрему коју Русија користи против Украјине.

Предлог Варшаве би зауставио увоз руске нафте преко северног крака нафтовода "Дружба" који иде ка Немачкој. Такође би се окончао увоз руских дијаманата и природног гаса, укључујући течни гас (ЛНГ), и прекинула сарадња на пољу нуклеарне енергије.

Немачка и Литванија врло су заинтересоване за овај део новог пакета санкција, за разлику од Мађарске и Француске које тргују са Русијом.

Мађарска, која је прошле недеље саопштила да је пристала да измени свој уговор са руским "Росатомом" за проширење нуклеарне електране Пакс, до сада се чврсто противила било каквим санкцијама руској нуклеарној енергији.

Белгија, дом највећег светског центра за трговину дијамантима - Антверпена, до сада је успешно лобирала против забране увоза из Русије.

image