Свет

Немачки "патриоти" стигли у Украјину: Кијев добио и ракете

На сајту немачке владе систем "патриот" нашао се листи испорученог наоружања
Немачки "патриоти" стигли у Украјину: Кијев добио и ракетеGetty © Sean Gallup

Систем за противваздушну одбрану "патриот" са ракетама стигао је у Украјину, саопштила је немачка влада.

На ажурираном списку, где се редовно објављују подаци о немачкој војној помоћи Кијеву, наводи се да је Немачка предала ПВО систем "патриот" са ракетама.

Немачка влада до сада је информације о послатом наоружању објављивала у тренутку када се оно већ налази на територији Украјине и испоручује се на место размештања.

Почетком јануара, немачки канцелар Олаф Шолц и председник САД Џозеф Бајден су у заједничком саопштењу најавили слање и друге батерије ПВО система "патриот" Украјини, након што је Вашингтон крајем децембра 2022. године обећао да ће кијевском режиму послати прву у оквиру пакета помоћи у вредности од 1,8 милијарде долара.

Украјина ће постати деветнаеста земља на свету која користи или планира да користи тај ПВО систем.

Прве "патриоте" је америчка војска ставила у функцију још 1980-их година, док је "патриот" у пракси први пут примењен током Заливског рата 1991. године, а затим и током незаконите англо-америчке инвазије на Ирак 2003.

Очекује се да ће број противваздушних вођених ракета које ће бити испоручене уз "патриоте" представља главни проблем за Кијев, будући да је до сада искоришћено далеко више ракета током одбијања руских ваздушних напада него што је било очекивано.

image