Свет

Пентагон нас шпијунира: Тешке оптужбе мексичког председника

Од сада ћемо чувати информације морнарице и Министарства одбране, јер смо мета шпијунирања, рекао је Андрес Мануел Лопез Обрадор
Пентагон нас шпијунира: Тешке оптужбе мексичког председникаwww.globallookpress.com © Carlos Santiago/Keystone Press Agency

Након цурења информација у америчким медијима, мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор оптужио је Пентагон да шпијунира његову владу.

Обрадор је данас додао да ће почети да проверава информације из Оружаних снага како би заштитио националну безбедност, пренео је Ројтерс.

Његови коментари су уследили неколико дана након што је "Вашингтон пост" објавио информације о очигледним тензијама између мексичке морнарице и војске, позивајући се на брифинг америчке војске, који је откривен у онлајн цурењу тајних америчких војних записа.

"Од сада ћемо чувати информације морнарице и Министарства одбране, јер смо мета шпијунирања од стране Пентагона", рекао је мексички шеф државе.

Лист наводи да нема назнака да је цитирани документ дошао из пресретнутих комуникација мексичких званичника.

Обрадор је у понедељак рекао да акције америчких обавештајних служби представљају "увредљив упад који не би требало да буде прихваћен ни под каквим околностима", додајући да не планира да укори САД, али да ће у неком тренутку разматрати услове за сарадњу.

Мексички председник био је под притиском да војску позове на одговорност за године наводних злостављања, укључујући пријављене нестанке људи и убиства.

Упркос томе, он је увећао значај улоге војске у јавној безбедности и настојао да под њену контролу стави Националну гарду која припада полицији, наводи Ројтерс.

image