Свет

Кина све присутнија на Антарктику: Запад се боји шпијунаже

Пекинг је почео са градњом пете своје станице која, како се наводи, може да обезбеди праћење и комуникацију за све већи број кинеских сателита за поларно посматрање
Кина све присутнија на Антарктику: Запад се боји шпијунаже© Xinhua

Кина повећава своје присуство на Антарктику, а према новим сателитским снимцима које је прикупио истраживачки центар са седиштем у Вашингтону, ова земља наставила је изградњу своје пете станице у јужном поларном региону.

Пекинг је настојао да развије нове бродске руте на Арктику и прошири своја истраживања на Антарктику, а западне владе, како преноси Ројтерс, брину да би све веће кинеско присуство у поларним регионима могло да армији те источне земље обезбеди боље могућности надзора.

Очекује се да ће нова станица, на неименованом острву у близини Росовог мора, укључивати опсерваторију са сателитском земаљском станицом, и како се наводи, она би требало да помогне Кини да "попуни велику празнину" у својој могућности приступа континенту, наводи  се у извештају Центра за стратешке и међународне студије.

"Станица може да обезбеди праћење и комуникацију за све већи број кинеских научних сателита за поларно посматрање, али њена опрема истовремено може и да се користи за пресретање сателитских комуникација других нација", додаје се у саопштењу, док Кина, међутим, одбацује тврдње да би се такве станице користиле за шпијунажу.

Објекат је, ипак, како се наводи у саопштењу које Ројтерс преноси, добро позиционирана за прикупљање обавештајних података о сигналима над Аустралијом и Новим Зеландом и телеметријских података о ракетама лансираним из новог аустралијског свемирског центра "Арнхем".

Агенција додаје да, иако САД и даље имају највеће присуство својих истраживача на Антарктику, "отисак" Кине расте брже.

Према Уговору о Антарктику из 1959. године, чији је Кина потписница, активности на континенту су ограничене на "мирољубиве сврхе". Војном особљу је дозвољено да спроводи научна истраживања, али им је забрањено постављање база, извођење маневара или тестирање оружја.

У извештају Пентагона из 2022. наводи се да је нова антарктичка инфраструктура Кине вероватно делимично намењена јачању њених будућих захтева за природним ресурсима и поморском приступу и побољшању војних способности.

image