Свет

Сиријска застава истакнута на Бурџ Калифи

Обележје подигнуто у част 77. годишњице сиријске државe у тренутку када арапске државе раде на међусобном помирењу
Сиријска застава истакнута на Бурџ Калифиwww.globallookpress.com © Markus Mainka/http://imagebroker.com/#/search/

У част 77. годишњице сиријске државности, званична застава те земље подигнута је на врх највише зграде на свету, легендарне Бурџ Калифе у Дубаију.

Догађај је обележила церемонија којој су, како преноси Би-Ен-Ен, присуствовали званичници владе Дубаија, укључујући и представнике владајуће породице, али и сиријске владе.

Одржани су говори у којима се истичу историјске везе два народа и наглашава потреба за регионалним јединством у суочавању са глобалним изазовима. 

Овај потез Уједињених Арапских Емирата није се, међутим допао свима, па су неки критичари изразили забринутост да би се догађај могао протумачити као прећутно одобравање акција режима Башара Асада, које је осудила међународна заједница.

"Тајминг церемоније је додатно појачао контроверзу, јер је неколико арапских држава недавно успоставило или обновило дипломатске односе са Асадовим режимом, сигнализирајући промену у геополитичком пејзажу региона. Ово је наишло на критике организација за људска права и заговорника демократије, који тврде да ови потези издају принципе слободног света и дају легитимитет режиму оптуженом за грубо кршење људских права", наводи Би-Ен-Ен.

Активисти и организације које се залажу за "људска права" и "демократију" у Сирији назвали су то издајом сиријског народа "који је деценијама патио под Асадовим режимом", и позвали међународну заједницу да заузме јачи став против акција сиријске владе и да подржи тежње сиријског народа за слободом, демократијом и људским правима.

Они који подржавају истицање сиријске заставе на Бурџ Калифи тврде да је то дипломатски гест који има за циљ неговање ближих веза између УАЕ и Сирије и промовисање регионалне стабилности. 

Наводе да сарадња са Асадовим режимом може бити средство за подстицање позитивних промена и да изолација Сирије можда неће бити ефикасна у решавању сложених изазова са којима се регион суочава.

image