Свет

Лукашенко: Нацисти би да нас увуку у трећи светски рат

Не само да покушавају да прекроје историју, већ покушавају да изазову и нови светски рат, поновио је данас председник Белорусије
Лукашенко: Нацисти би да нас увуку у трећи светски рат© Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Белорусије Александар Лукашенко указао је данас да националистичке и друге деструктивне струје у свету покушавају не само да измене историјске чињенице, већ и да изазову трећи светски рат.

"Видимо да нацисти, фашисти и друге деструктивне силе покушавају да прекроје историју, негирају наш заједнички допринос великој победи током Другог светског рата, оправдавајући своје злочиначке акције и тада и данас. Кроз сукоб у Украјини увлаче нас у трећи светски рат", напоменуо је он данас током разговора са градоначелником Санкт-Петербурга Александром Бегловим у Минску.

Подсетио да те деструктивне струје, раније кроз историју, нису успевале да униште руски и белоруски народ и изразио увереност да им то ни данас неће поћи за руком.

У том контексту је напоменуо да Москва и Минск треба да ојачају Савезну државу, "која је данас упориште истине и слободе у Заједници Независних Држава али и шире". 

Лукашенко је, током последњег годишњег обраћања, нагласио да се Белорусија никада у својој историји није суочила са тако великим проблемима, који нарушавају њену стабилност и суверенитет, као што је то случај данас. 

"У ваздуху се осећа дух промена, и сви се питају каква ће сутра бити наша будућност", рекао је том приликом председник, додајући да ће Минск на било који напад на своју територију одговорити монентално и упозоривши да је "трећи светски рат на хоризонту". 

image