Свет

Следеће године у Украјину стижу нови "леопарди" из Холандије

Амстердам ће убрзо након ремонта борбене тенкове послати Кијеву, биће испоручени 2024. године, наводи се у саопштењу холандског министарства одбране
Следеће године у Украјину стижу нови "леопарди" из Холандије© Tanjug/ AP Photo/ Martin Meissner, File

Холандија и Данска ће следеће године Украјини послати 14 "леопард 2" тенкова, саопштило је холандско министарство одбране.

"Холандија заједно са Данском купује 14 тенкова 'леопард 2-А4' за Украјину. Након ремонта, борбени тенкови ће за кратко време бити послати у Украјину. Очекује се да ће тенкови бити испоручени 2024. године", наводи се у саопштењу.

Цена борбених возила процењена је на око 165 милиона евра, преносе "РИА Новости". Килски институт за светску економију процењује да досадашња холандска војна помоћ вреди 2,4 милијарде евра, а данска 800 милиона евра.

У фебруару 2023. године објављено је да ће Холандија, заједно са Немачком и Данском, послати око 100 тенкова "леопард 1" и муницију у Украјину.

Холандија је 2022. године Кијеву послала оклопне транспортере, 200 противваздушних ракетних система "стингер", три хиљаде шлемова и две хиљаде панцира, 100 снајперских пушака са муницијом, 400 бацача граната и два чамца. Амстердам је крајем јануара саопштио да намерава да испоручи Кијеву два лансера противваздушних ракетних система "патриот".

Москва је више пута упозоравала западне земље да снабдевање Кијева оружјем ништа не мења, већ додатно продужава сукоб. Како је нагласио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, САД и НАТО су директно укључени у сукоб у Украјини не само због слања наоружања, већ и због обуке војника.

image