Свет

Шеф кинеске дипломатије: Не играјте се ватром, изгорећете

Кинески министар спољних послова упозорио је земље које интервенишу на Тајвану на озбиљне последице
Шеф кинеске дипломатије: Не играјте се ватром, изгорећете© Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг упозорио је земље које интервенишу на Тајвану, на "опасне" последице и поручио им да ће "они који се играју ватром на крају изгорети".

Ћин је запретио након што је председник Јужне Кореје ове недеље Пекинг оптужио за "покушаје да промени статус кво" на Тајвану "силом" и пошто су САД и Филипини извели своје највеће заједничке војне вежбе у региону у последње три деценије.

"Недавно се појавила апсурдна реторика која оптужује Кину да оспорава такозвани међународни поредак заснован на правилима, да једнострано мења статус кво преко Тајванског мореуза силом и принудом и да нарушава мир и стабилност мореуза. Логика је апсурдна, а последице опасне", рекао је Ћин, а пренео "Фајненшел тајмс".

Јужнокорејски председник Јун Сук Јул, који ће следеће недеље отпутовати у државну посету Вашингтону, за непријатељство криви Кину.

"Тензије су настале због покушаја да се силом промени статус кво, а ми се заједно са међународном заједницом апсолутно противимо таквој промени. Питање Тајвана није само питање између Кине и Тајвана, већ је, као и питање Северне Кореје, глобално питање", рекао је Јун у интервјуу за Ројтерс.

У одговору на Јунове коментаре, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин у четвртак је рекао да је питање Тајвана "ствар Кинеза, којима не треба да се говори, шта треба или не треба да се ради".

Он је додао да су тензије око Тајвана подстакнуте "сепаратистичким активностима уз подршку страних снага".

image