Свет

Планирају тоталну обуставу извоза у Русију, али једно их брине: Путин ће опет извући корист

Земље учеснице у новом режиму санкција Русију, сасатавиће "врло вероватно" листу изузетака која ће укључивати лекове и пољопривредне производе, јавља "Блумберг"
Планирају тоталну обуставу извоза у Русију, али једно их брине: Путин ће опет извући  корист© Tanjug/ AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File

Земље Г7 разматрају да забране извоз скоро све робе у Русију, известила је новинска агенција Кјодо, позивајући се на изворе у јапанској влади.

Јапански министар економије Јасутоши Нишимура се раније уздржао од коментара везаних за потпуну забрану извоза у Русију, о којој се наводно разговара уочи мајског самита Г7 у Хирошими. Одговорио је само да "то питање утиче на дипломатске преговоре".

Међутим, и "Блумберг" је известио да бројни савезници Украјине, између осталих и САД, разматрају увођење скоро потпуне забране извоза у Русију, што је, додаје агенција, "потенцијално значајно појачање економског притиска на руског председника Владимира Путина".

Према информацијама америчке агенције, идеја је да се пређе на режим санкција, да се забрани извоз све робе и да се формирају спискови изузетака који су дозвољени за увоз. Агенција је нагласила да представници Г7 само разговарају о идеји, сам предлог се још увек разматра и може бити измењен, наглашава "Блумберг".

Ако лидери Г7  буду разматрали ову иницијативу на самиту, онда ће земље учеснице у новом режиму санкција морати да одреде шта је дозвољено да се извози у Русију, наводи америчка агенција и додаје да ће листе изузетака "врло вероватно" укључивати лекове и пољопривредне производе.

Према садашњим критеријумима, дозбољен је извоз све робе, осим оне која није санкционисана.

"Али постоје потенцијално озбиљне препреке за примену. Да би нови критеријуми ступили на снагу у ЕУ, морале би да их усвоје све чланице, а то би изазвало жестоку дебату, с обзиром да компаније, које и даље извозе робу у Русију могу да реагују, а постоји и ризик од одмазде Москве", наводи се у чланку.

Притом, како додаје извор, чланице Г7 су забринуте да ће Путин из овога извући "превелику корист", с обзиром да Москва проналази начине да заобиђе санкције за увоз робе преко трећих земаља.

Према информацијама агенције, Г7 и ЕУ воде борбу против заобилажења санкција, с обзиром да је Русија успела да увезе одређену санкционисану америчку и европску робу преко трећих земаља.

"Тај напор је укључује примену дипломатског притиска на друге земље, проширење ограничења на сву робу која је пронађена у руском оружју у Украјини и циљање компанија које можда помажу Москви — намерно или на други начин — да заобиђе ограничења. Раније овог месеца САД су санкционисале десетине ентитета у 20 земаља које су оптужене да помажу Москви да избегне санкције", истиче извор.

image
VV inauguration
banner