Свет

Кина упозорава: Нико не сме да се меша у односе Пекинга и Москве

Кина и Русија су развиле нову врсту односа између великих земаља који је заснован на међусобном поштовању, мирној коегзистенцији и узајамно корисној сарадњи, истакао је кинески дипломата
Кина упозорава: Нико не сме да се меша у односе Пекинга и Москве© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Ниједна држава нема право да се меша у билатералне односе Кине и Русије, рекао је званични представник Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин.

Повод за његов коментар била је изјава министарке финансија САД Џанет Јелен која је запретила Кини "тешким последицама" уколико Пекинг буде пружао помоћ Русији током сукоба у Украјини.

Вашингтон ће наставити да "изузетно јасно преноси став САД Пекингу и компанијама под његовом јурисдикцијом, а последице било каквог кршења биће тешке", рекла је Јелен.

"Кина и Русија су се увек придржавале принципа несврставања, неконфронтације, наша сарадња није усмерена на треће стране, развиjамо нову врсту односа између великих земаља, који је заснован на међусобном поштовању, мирној коегзистенцији и узајамно корисној сарадњи", рекао је дипломата.

"Ниједна држава нема право да се меша у односе Русије и Кине", рекао је он.

Ванг Венбин је нагласио да је Кина увек заузимала објективан и правичан став по питању украјинске кризе, активно је промовисала мировне преговоре и играла конструктивну улогу у политичком решавању кризе.

Истовремено, министар спољних послова Кине Ћин Ганг је поручио да Кина не долива уље на ватру по питању украјинске кризе.

"У светлу продужавања украјинске кризе Кина не долива уље на ватру и не користи могућност да профитира, већ се залаже за правду, подстиче на мир и промовише преговоре, да би се смирила криза и 'охладила' ситуација", рекао је кинески министар.

Према његовим речима, односи Пекинга и Москве се суштински разликују од "малих кругова" и "блоковске конфронтације" у којој су укључене Сједињене Америчке Државе.

Притом, додао је, Кина изражава протест јер је јапански премијер Фумио Кишида, у част пролећних празника, послао ритуални принос у виду дрвета сакаки са натписом:"Од премијера Фумија Кишиде" у храм Јасукуни.

"Кинеска страна снажно протестује због негативних поступака Јапана у вези са светилиштем Јасукуни и поводом тога је већ дала званично саопштење јапанској страни", рекао је дипломата алудирајући на то што је јапански премијер учинио ритуално приношење светишту Јасукуни, које се у Азији често повезује са јапанском ратоборном прошлошћу.

Кина позива Јапан да у потпуности "прекине везе" са милитаристичком прошлошћу и практичним примером заслужи поверење суседних земаља у Азији и целе светске заједнице, рекао је Венбин.

Јашански политичари, по правилу, посећују светилиште три пута годишње – на ритуалне празнике у априлу и октобру, као и на дан када је Јапан изашао из Другог светског рата. Поједини јапански политичари имају обичај да посете храм крајем године, преносе "РИА Новости".

Бивши јапански премијер Шинзо Абе је само једном лично посетио светилиште од када је изабран, то је било у децембру 2013. године. Међутим, то је изазвало не само традиционално оштру и негативну реакцију Кине и Јужне Кореје, већ су и САД, главни савезник Јапана, приметно охладиле односе. Од тада, су се и он и други кинески званичници уздржавали од личне посете храму, ограничавајући се на приношење дарова.

У храму Јасукуни обожавају се душе свих ратника који су дали животе за "цара и велики Јапан". Постоје спомен-плоче са именима 2,5 милиона војника и официра који су погинули за Јапан у разним ратовима, али Кина то не прихвата јер су се током седамдесетих међу именима погинулих појавила и имена 14 осуђених ратних злочинаца из Другог светског рата.

image