Свет

Пекинг Вашингтону: Сами сте узрок својих проблема са дрогом, не пребацујте кривицу на нас

Ванг Венбин реаговао је на недавну одлуку америчке владе која је оптужила и санкционисала кинеске компаније и грађане умешане у трговину хемикалијама састојка који се користи за производњу фентанила
Пекинг Вашингтону: Сами сте узрок својих проблема са дрогом, не пребацујте кривицу на насGetty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

Иако се САД надају да ће обновити сарадњу са Кином у борби против наркотика, онe су поново дрско оптужилe и санкционисалe кинеске појединце и ентитете, што представља озбиљно кршење законских права и интереса компанија и појединаца. Кина ово оштро осуђује и направила је озбиљне демарше америчкој страни, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

Он је тако реаговао на недавну одлуку америчке владе која је оптужила и санкционисала кинеске компаније и грађане умешане у трговину хемикалијама које се користе за производњу фентанила.

"Кинеска влада заузима чврст став о борби против наркотика. Сарађивали смо са САД како бисмо помогли у решавању њихове злоупотребе фентанила. У мају 2019. Кина је постала прва земља на свету која је званично ограничила трговину супстанцама неопходним за производњу фентанила, што је одиграло важну улогу у спречавању нелегалне производње, трговине и злоупотребе тог опијата", рекао је Ванг Венбин.

Према његовим речима, САД су, не обазирући се на добру вољу Кине, навеле непостојеће питање људских права у Синђијангу како би безобзирно санкционисале Институцију форензичке науке Министарства јавне безбедности и Националну лабораторију за наркотике Кине. 

"Сада САД уводе нове санкције кинеским компанијама и појединцима и покушавају да окриве Кину за сопствени проблем фентанила. Ово је озбиљно нарушило сарадњу Кине и САД у борби против наркотика", навео је.

Он је додао да "САД криве Кину за извоз састојка фентанила, који су у ствари само обичне хемикалије које се продају нормално, док је у међународној трговини обавеза увозника да спречи да такве хемикалије доспеју у руке илегалних произвођача дроге. 

"Извртањем истине, САД омаловажавају кинеску нормалну трговину обичним хемикалијама, измишљају оптужбе и уводе санкције кинеским компанијама и грађанима. Ово је класичан случај америчког малтретирања и принуде. То је флагрантно кршење међународног права", нагласио је.

Венбин је истакао да су САД основни узрок проблема са дрогом и да са пет одсто светске популације, САД конзумирају 80 одсто светских опиоида. Ипак, наставио је, како Кина и остатак света јачају контролу над супстанцама везаним за фентанил, тај проблем у САД се погоршава и одузима још више живота. 

"САД треба да озбиљно размисле о томе. Уместо да раде на смањењу потражње за лековима код куће, јачању контроле лековима на рецепт и појачавању кампање подизања свести јавности о штетности наркотика, САД су прибегле грубим санкционисањем других земаља у покушају да обману јавност и одбаце кривицу за своје неделовање. Ово је јасно америчком народу и остатку света", казао је.

Према његовим речима, америчка оптужница и санкције против кинеских компанија и грађана ће додати више препрека кинеско-америчкој сарадњи у борби против наркотика.

"Ако САД заиста желе да реше свој проблем са дрогом, требало би да поштују чињенице, да размишљају о себи, да исправе своје лоше поступке и да престану да пребацују кривицу на друге. Кина ће наставити да чини све што је неопходно да заштити законита права и интересе кинеских компанија и појединаца", закључио је портпарол кинеског МСП.

image
VV inauguration
banner