Свет

Јелен потврдила: Бајден спреман да уништи америчку економију да би се супротставио Кини

Америчка министарка финансија изјавила је да Вашингтон разматра стране инвестиције у погледу ризика по националну безбедност
Јелен потврдила: Бајден спреман да уништи америчку економију да би се супротставио КиниGetty © Drew Angerer

Амерички председник Џозеф Бајден покушаће на све начине да заштити Америку од безбедносних претњи које представља Кина, чак и ако то значи да ће нанети штету америчкој економији, тврди министарка финансија Џенет Јелен.

"Национална безбедност је од највеће важности у нашим односима са Кином", рекла је Јелен током говора у Вашингтону, преноси РТ.

Она је навела пример блокирања Кине да добије одређене технологије, додајући: "Нећемо правити компромисе у вези са овим забринутостима, чак ни када они намећу компромисе нашим економским интересима."

Јелен је оптужила Кину за непоштене економске праксе и конфронтацију према САД и њиховим савезницима последњих година. Вашингтон има "широк скуп алатки" за суочавање са безбедносним претњама из Кине, додала је она, као што су контрола извоза и санкције против субјеката који пружају подршку Народноослободилачкој војсци.

"Министарство финансија има овлашћења за санкције како би одговорило на претње у вези са сајбер-безбедношћу и кинеском војно-цивилном фузијом", рекла је Јелен.

"Такође, пажљиво разматрамо стране инвестиције у Сједињеним Државама у погледу ризика по националну безбедност и предузимамо неопходне радње за решавање таквих ризика. Разматрамо и програм за ограничавање одређених одлазних инвестиција САД у специфичне осетљиве технологије са значајним импликацијама на националну безбедност."

Бајденова администрација је већ предузела кораке да блокира кинеске компаније које обезбеђују напредне полупроводничке технологије, као што је ограничавање извоза опреме за производњу чипова. Јелен је инсистирала да Вашингтон не предузима такве акције да би стекао економску предност или да би угушио раст и модернизацију Кине.

Јелен је такође прекорила Кину због наводних кршења људских права и наводне подршке Русији "без граница" усред украјинске кризе. Она је упозорила да ће последице бити тешке ако Кина пружи материјалну подршку или помогне Русији да избегне санкције, и додала да ће САД користити своје "алатке" да спрече кршење људских права.

image