Свет

Пентагон: Стижу "абрамси" за обуку Украјинаца

Амерички тенкови на којима ће се обучавати украјинска војска стићи ће у Немачку наредних недеља, рекао је Лојд Остин
Пентагон: Стижу "абрамси" за обуку УкрајинацаGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Амерички тенкови "абрамс" за обуку Украјинаца стићи ће у Немачку наредних недеља, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.

Према његовим речима, земље које учествују у Контакт групи за подршку Украјини већ су испоручиле више од 230 тенкова последњих месеци, као и више од 1.500 оклопних возила. Како је навео Остин, САД ће убрзати тајминг да Украјини обезбеде свој тенк "М1 абрамс".

Подсетимо, Остин је раније изјавио да је девет западних земаља обећало да ће у Украјину пребацити укупно више од 150 немачких тенкова "леопард".

"Коалиција земаља које Украјини донирају тенкове наставља да расте. Девет земаља се већ обавезало да ће донирати више од 150 тенкова 'леопард'", рекао је Остин. 

Холандија и Данска најавиле су да ће следеће године Украјини послати 14 "леопард 2" тенкова, саопштило је холандско министарство одбране.

"Холандија заједно са Данском купује 14 тенкова 'леопард 2-А4' за Украјину. Након ремонта, борбени тенкови ће за кратко време бити послати у Украјину. Очекује се да ће тенкови бити испоручени 2024. године", наводи се у саопштењу.

Цена борбених возила процењена је на око 165 милиона евра, преносе "РИА Новости". Килски институт за светску економију процењује да досадашња холандска војна помоћ вреди 2,4 милијарде евра, а данска 800 милиона евра.

image
VV inauguration
banner