Свет

"Њујорк тајмс": Гардиста делио обавештајне податке по мрежама дуже и више него што се мислило

Корисник Дискорда који одговара профилу Џека Тешеире поделио је обавештајне податке са већом чет групом, неколико дана након почетка руске војне операције у Украјини
"Њујорк тајмс": Гардиста делио обавештајне податке по мрежама дуже и више него што се мислило© Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Припадник америчке Националне ваздухопловне гарде оптужен за одавање поверљивих докумената малој групи гејмера, објављивао је осетљиве информације дуже него што се мислило и много већој групи људи, пише "Њујорк тајмс" позивајући се на онлајн објаве које су прегледали.

У фебруару 2022, убрзо након почетка Специјалне војне операције, кориснички профил који се поклапа са профилом Џека Тешеире почео је да објављује тајне обавештајне податке о руској операцији на раније неоткривеној групи за ћаскање на Дискорду, друштвеној мрежи популарној међу играчима. Чет група бројала је око 600 чланова.

Тешеира (21), који је ухапшен 13. априла, оптужен је да је објављивао поверљива документа Пентагона на другој Дискордовој групи "Таг шејкер централ" која има 50-ак чланова. Тамо је почео да поставља осетљиве информације у октобру 2022, рекли су чланови групе за "Њујорк тајмс". Будући да је радио као специјалиста за информационе технологије у бази ваздухопловства у Масачусетсу имао је приступ поверљивим подацима.

Лист наводи да за сада није јасно да ли су власти упознате са поверљивим материјалом постављеним на овој додатној Дискорд групи.

Новооткривене информације објављене на већој групи укључивале су детаље о руским и украјинским жртвама, активностима московских обавештајних агенција и новости о помоћи која се пружа Украјини. Корисник је тврдио да поставља информације из Агенције за националну безбедност, Централне обавештајне агенције и других обавештајних агенција.

"Њујорк тајмс" да је прво цурење података на већој групи уследило мање од 48 сати након почетка војне операције у Украјини. "Видео сам извештај Пентагона који каже да се трећина снаге користи за инвазију", написао је корисник. Очигледно жељан да импресионира друге у групи који су довели у питање његову анализу, рекао је: "Имам нешто више од информација отвореног кода. Предности рада обавештајној јединици УСАФ-а", мислећи на Ваздухопловство Сједињених Држава, наводи лист.

Кључно питање за истражитеље је како је Тешеира дошао до докумената за које је оптужен да их је објавио на интернету. Верују да је користио администраторске привилегије повезане са његовим послом у области информационих технологија за приступ документима. У својим објавама, Тешеира је тврдио да му је посао омогућавао приступ материјалу који други нису могли да виде. "Посао који имам омогућава ми привилегије које већина обавештајаца нема", навео је.

Како наводи лист, Тешеира је такође тврдио да је активно чешљао поверљиве компјутерске мреже у потрази за материјалом о сукобу у Украјини. Када га је један од корисника Дискорда позвао да не злоупотребљава свој приступ поверљивим обавештајним подацима, одговорио му је "прекасно".

У једном тренутку је понудио да приватно дели информације са члановима групе који живе ван Сједињених Држава. "Пошаљите ми поруку и могу вам рећи шта имам", написао је.

Другом приликом је написао да је могао да приступи сајту који води Агенција за националну безбедност, америчка шпијунска агенција која се фокусира на комуникације пресретнуте са компјутерских мрежа, како би потражио ажурирања о сукобу.

Такође је тврдио да има приступ обавештајним подацима америчких партнера. "Обично радим са људима из ГЦХК-а када гледам стране земље", написао је у септембру 2022, мислећи на Државни штаб за комуникације - британску агенцију за обавештајне, безбедносне и сајбер послове.

Тешеира је наставио да дели детаљне обавештајне подаке са већом чет групом до пре месец дана. "Био сам веома срећан, вољан и ентузијастичан што сам пратио овај догађај у протеклој години и поделио са свима вама нешто што мало људи може да види", написао је 19. марта, пре него што је додао: "Одлучио сам да прекинем са ажурирањима."

image