Свет

Заточени Срби у Судану чекају на француски конвој за евакуацију, има повређених странаца

Грађани се крију код куће, немају довољно хране, воде, струје
Заточени Срби у Судану чекају на француски конвој за евакуацију, има повређених странаца© French Armed Forces via AP/Tanjug

У току дана очекује се да се из Судана евакуише преосталих 17 држављана Србије који, како пишу медији, чекају на француски конвој.

Ројтерс преноси да Оружане снаге Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства евакуисале су особље амбасада из Судана, док су друге нације пожуриле да одведу своје грађане на сигурно.

"Неки страни држављани су повређени. Пуцњава је одјекнула градом, а тамни дим се надвија над главом", рекао је извештач Ројтерса.

Зараћене стране су једна другу оптуживале за напад на француски конвој, наводећи да је један Француз рањен. Министарство спољних послова Француске, које је раније саопштило да евакуише дипломатско особље и грађане, није коментарисало ове наводе.

Да подсетимо, од стотину држављана Србије, колико их живи и ради у Судану, 28 се пријавило за евакуацију преко Кризног штаба Министарства спољних послова Србије. Из Картума је евакуисано првих 11.

Четворо је евакуисано конвојем Уједињених нација, шесторо конвојем Уједињених Арапских Емирата, док је један држављанин Србије евакуисан конвојем који је организовала Турска.

Према писању Ројтерса, из француске владе саопштено је да је досад евакуисано 388 особа из те земље у којој су настављени сукоби војске и паравојних снага. 

"Француски авион са око стотину људи, укључујући делегацију Европске уније у Картуму, заједно са другим националностима, отпутовао за Џибути, а други авион требало би да полети ускоро. Остајемо у блиском контакту са европским партнерима", наводи званични Париз.

Такође, први немачки авион са 101 евакуисаном особом слетео је у Берлин.

"Ербас А321" је превезао евакуисане из јорданске базе Ал Азрак коју немачка војска користи као чвориште за операцију евакуације.

Немачка војска је досад укупно извукла 313 људи из Судана.

Главним градом одјекују експлозије. Грађани се крију код куће, немају довољно хране, воде, струје.

Сукоби у Судану избили су због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданском Сувереном савету, и Мухамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемети, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Да подсетимо, министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са француском колегиницом коју је замолио да приликом евакуације својих грађана, помогну у евакуацији Срба, јер, како је додао, Србија нема ресурсе за тако нешто.

image