Свет

У току евакуација српских држављана из Судана

Прва група евакуише се из Картума заједно са држављанима Уједињених Арапских Емирата, друга група са четворо српских држављана кренула је са службеницима Уједињених нација
У току евакуација српских држављана из Суданаwww.globallookpress.com © Stringer

Почасни конзул Србије у Судану Ахмед Абдел Мути изјавио је данас да је у току евакуација српских држављана из те земље.

"Шесторо српских држављана евакуише се из Картума заједно са држављанима Уједињених Арапских Емирата, друга група са четворо српских држављана кренула је са службеницима Уједињених нација, а у трећој групи са турским држављанима је и један српски", потврдио је Ахмет Абдел Мути за РТС.

Остали српски држављани, којих је у Судану укупно око стотину, или су решили да остану, или се због тога што имају малу децу предомишљају о начинима одласка из Судана из безбедносних разлога, рекао је Ахмед Абдул Мути.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемедти, који је његов заменик у том савету, и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни.

Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума.

Хране готово да нема, а велики број болница је прекинуо са радом.

У сукобима је до сада страдало најмање 413 особа, а повређено је више од 3.500.

Америчка војска евакуисала је особље амбасаде и њихове породице из Картума, док је француско Министарство спољних послова саопштило је кратко да је "брза операција евакуације" у току и да се уз Французе евакуишу и држављани "савезничких партнерских земаља".

Особље британске амбасаде биће евакуисано "што је пре могуће", саопштено је из владе. "Гардијан" наводи да ће евакуација ипак бити "веома ограничена" и фокусирана само на британске цивиле који живе у Картууму.

Холандија се такође придружла међународним напорима да евакуише своје држављане из
Судана, изјавио је данас холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра.

"У току је операција евакуације грађана неколико земаља из Судана. Холандија учествује са тимом из Јордана. Они ће учинити све што могу да извуку Холанђане одатле што пре и што безбедније", написао је Хоекстра на Твитеру, преноси Ројтерс.

image