Свет

Русија запленила имовину две западне компаније

Ради се о корацима усмереним против противзаконитог лишавања имовине Руске Федерације и руских физичких и правних лица на Западу
Русија запленила имовину две западне компаније© Tanjug/Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија је ставила два предузећа у већинском власништву финске државне енергетске компаније "Фортум оиј" и немачког "Унипера СЕ" под привремену државну управу, као одговор на замрзавање имовине од стране САД и њихових савезника, пренео је "Блумберг".

Руски председник Владимир Путин потписао је 25. априла декрет којим се влади дозвољава да уведе привремену контролу над имовином или хартијама од вредности у власништву компанија или појединаца из такозваних непријатељских држава. Привремено одузета имовина биће под јурисдикцијом Федералне агенције за управљање државном имовином, одељењем министарства финансија. 

Ради се о корацима усмереним против противзаконитог лишавања имовине Руске Федерације и руских физичких и правних лица на Западу.

Путинова одлука за сада се односи само на две јединице – запленили су "Униперов" удео од 83,7 одсто у руској компанији за производњу електричне енергије "Унипро ПЈСЦ" и "Фортумов" удео од 98,2 процента у локалној  енергетској компанији "Фортум ПЈСЦ". 

Поменута уредба уводи екстерно управљање од случаја до случаја, и до сада укључује сектор производње електричне енергије, пренео је руски "Комерсант" саопштење Агенција за управљање државном имовином и додао да се листа имовине може проширити ако буде потребно.

image
VV inauguration
banner