Свет

Блиски сусрет руских и НАТО авиона изнад Балтичког мора: Немачка и Британија послале "јурофајтере"

НАТО ловци обезбеђују ваздушни простор изнад Балтика, будући да Литванија, Летонија и Естонија немају своје борбене авионе
Блиски сусрет руских и НАТО авиона изнад Балтичког мора: Немачка и Британија послале "јурофајтере"www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Три руска војна авиона надлетала су међународни ваздушни простор изнад Балтичког мора, који штити НАТО, будући да Литванија, Летонија и Естонија немају своје борбене авионе.

Два "сухоја" СУ-27 и један "иљушин" ИЛ-20 кретали су се без транспондера сигнала, док их нису пресрели "јурофајтери" које су послале Немачка и Британија.

Близак сусрет летелица са истока и запада, забележен је на фотографијама које је објавиле немачке ваздушне снаге "Луфтвафе" на Твитеру.

Руски војни авиони редовно лете из копнене Русије до Калињинграда и назад, што, како Ројтерс пише, значи да су такви сусрети прилично рутински у региону.

"Шпигл" наводи да НАТО балтички ваздушни простор обезбеђује још од 2004. године, а чланице Алијансе редовно ротирају борбене авионе и особље.

Почетком априла, после осам месеци, Бундесвер је вођење НАТО операције надзора ваздушног простора предао Великој Британији. Немачко ратно ваздухопловство наставиће да га подржава до краја месеца. Почетком маја мисија немачких снага требало би да буде потпуно завршена.

Министарство одбране Русије, подсећају "РИА Новости", више пута је истицало да авиони Ваздушно-космичких снага обављају летове у строгом складу са међународним правилима за коришћење ваздушног простора изнад неутралних вода. У ресору су нагласили да не прелазе ваздушне путеве и не дозвољавају опасну близину са летелицама других земаља.

image
VV inauguration
banner