Свет

Први пут после 40 година: Америчка нуклеарна подморница стиже у Јужну Кореју

Амерички и јужнокорејски председник потписују данас споразум који се сматра најзначајнијим још од Хладног рата
Први пут после 40 година: Америчка нуклеарна подморница стиже у Јужну Кореју© Mark A. Leonesio/U.S. Navy

Америчка нуклеарна подморница ускоро ће стићи у Јужну Кореју први пут после четрдесет година, саопштио је високи званичник Беле куће, а пренео Асошиејтед прес.

Споразум који би данас требало да потпишу председници две земље, Џозеф Бајден и Јун Сук Јул, описује се као најзначајнији те врсте још од Хладног рата.

"Намеравамо да предузмемо кораке како бисмо наше одвраћање учинили видљивијим редовним распоређивањем стратешких средстава, па и посетом америчке нуклеарне балистичке подморнице Јужној Кореји, што се није догодило од раних 1980-их", додао је званичник који је желео да остане анониман. 

Америчке подморнице са балистичким ракетама које носе нуклеарно оружје за време Хладног рата, касних 1970-их, посећивале су Јужну Кореју понекад и по два- три пута  месечно.

Био је то период када су, како Асошиејтед прес подсећа, САД имале стотине нуклеарних бојевих глава у Јужној Кореји.

Сједињене Државе повукле су сво своје нуклеарно оружје са Корејског полуострва 1991., а следеће године Сеул и Пјонгјанг потписали су заједничку декларацију у којој су се обавезали да неће "тестирати, производити, производити, примати, поседовати, складиштити, распоређивати или користити нуклеарно оружје".

"Али како је Север више пута прекршио заједничку декларацију током година, у Јужној Кореји је повећана подршка идеји да Сједињене Државе врате нуклеарно оружје у земљу", навела је ова агенција.

Одлука која је пажљиво припремана већ дуже време, биће озваничена тренутку појачане анксиозности за оба лидера због  тога што Северна Кореја у последњих неколико месеци убрзава темпо тестирања балистичких пројектила.

Такозвана "Вашингтонска декларација" осмишљена је, дакле, да „појача обавезе САД у погледу одвраћања“ са Сеулом који се суочава са нуклеарним претњама из Пјонгпјанга.

"Кристално јасно" је, бар према речима цитираног америчког званичника, да Бајденова администрација не планира "враћање тактичког или било које друге врсте нуклеарног оружја на Корејско полуострво".

Уз организовање ове посету подморнице, америчка војска ће, како он очекује, код своје савезнице распоређивати само средства попут бомбардера или носача авиона.

image